Miért erőszakoltak és gyilkoltak meg egy nyolcéves kislányt Kasmírban?

Rahul Gandhi, az indiai ellenzék vezére gyertyát gyújtott a brutálisan meggyilkolt Asifa Bano emlékére Delhiben. Miért erőszakolták meg és ölték meg a nyolcéves muzulmán kislányt Kasmírban?

Egész Indiát megrázta és megosztja ez a dráma, amely az ország egyetlen muzulmán többségű államát a polgárháború szélére sodorta. A kislányt megerőszakoló és meggyilkoló férfiak ugyanis a helyi hindu közösség illusztris tagjai. Van közöttük egy kormánytisztviselő is. Az Indiát kormányzó BJP párt két minisztere is eljött arra a tömeggyűlésre, mely felmentő ítéletet követelt a kislány gyilkosainak.

Kasmírnak ezen a vidékén a hindu földművelők és a muzulmán pásztorok évszázados konfliktusban állnak egymással. Az állatok ugyanis károkat okoznak a földeken, és ezért a falusiak megpróbálják elüldözni a pásztorokat a környékről. Súlyosbítja a helyzetet a vallási szembenállás: a pásztorok muzulmánok. Ők alkotják India legnagyobb kisebbségét – több mint 200 millióan vannak, – de Kasmírban ők a többség. Iszlamista szervezetek csaknem harminc éve fegyveres harcot folytatnak azért, hogy Kasmír elszakadjon Indiától, és csatlakozzon Pakisztánhoz, ahol az iszlám államvallás.

Delhiben viszont a BJP van hatalmon, amely egyértelműen a hindu többség érdekeit védelmezi. Narendra Modi miniszterelnököt évekig nem engedték be Amerikába, mert korábban Gudzsarát állam főminisztereként elnézte, hogy ezerszámra gyilkolják a muzulmánokat hindu pogromok idején. Épp ezért most a muzulmán kislány szörnyű halála sok régi sebet is felszakít a hindu és a muzulmán közösség között.

A nők jogaiért küzdő szervezetek egyértelműen kiállnak a kislány gyilkosainak elítélése ellen. Indiában a kollektív nemi erőszak, melyet nem ritkán gyilkosság követ, szinte rituális szokás. Egyik vagy másik közösség így fejezi ki a megvetését a másik iránt. Épp ezért a nyolcéves kislány gyilkosainak elítélése ennek az ősi szokásnak is az elítélését jelentené abban az 1,3 milliárd lakosú Indiában, ahol a vidéki népesség zöme még mindig az évezredes szokásokat követi…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez