Teljesen önálló vezérlésű vízalatti járművet fejlesztettek ki Japánban

Nagyon ígéretesnek tűnik egy japán egyetem által kifejlesztett vízalatti jármű, ami teljesen önállóan tájékozódik és képes a célpontokat követni.

A japán Okojama Egyetem kutatói csoportja által kifejlesztett MOS/AUV-nak (Move on Sensing/Autonomous Underwater Vehicle — Autonóm Vízalatti jármű) már nincs szüksége emberi operátorra, a kis robot teljesen önállóan oldja meg a különböző feladatokat. A MOS/AUV képes a víz alatt menni,  3D sztereoszkopikus számítógépes látással és hagyományos szonár-technológiával tájékozódik. A kísérletek során az autonóm egység bemérte és megközelítette a 7 cm széles vízalatti utántöltő bázist szimuláló gyűrűt.

A kutatást vezető Mamoru Minami professzor szerint a autonóm egység képes a vízalatti objektumokat megkeresni, követni és azonosítani, mindezt 5 milliméteres pontossággal. Ezenfelül a MOS/AUV 10 mm/s sebességgel haladó objektumokat szintén tud követni. A kutatók szerint számos területen kerülhet felhasználásra a találmányuk:  tengeralatti radioaktív anyagok eltávolítása, telekommunikációs kábelek karbantartása, az ásványi anyagok utáni kutatása és a környezet megfigyelése.

Videó a kísérletről

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez