Miért mondott le nukleáris programjáról Kim Dzsongun?

Mert a legutóbbi kísérlet után összeomlott a hegy, melynek mélyében az atomrobbanást végrehajtották. A South China Morning Post két kínai kutatócsoport egymástól független vizsgálati eredményét idézi.

Ezek szerint szeptember harmadikán az utolsó atomrobbanás óriási környezeti katasztrófát okozott: a hegy csaknem teljesen összeomlott – 200 észak-koreai munkást maga alá temetve. A hatalmas lyukban pedig kisebb földrengés volt. A következmény: az atomkísérletek helyszíne tökéletesen alkalmatlanná vált a feladatára. Hihetetlen mértékben megnőtt viszont a sugárzás veszélye: akár még a szomszédos kínai tartományok lakóit is érintheti – állítják a kínai szakértők. Akiknek a konklúziója egyértelmű: Kim Dzsongun olyasvalamit adott fel, ami már nincs. Jelenleg Észak-Korea nem rendelkezik olyan kísérleti helyszínnel, ahol újabb nukleáris robbantást végre lehetne hajtani.

Észak-Korea ifjú diktátora, aki múlt szombaton jelentette be a nukleáris kísérletek leállítását, pénteken találkozik Dél-Korea elnökével a fegyverszüneti vonalon, Panmindzsonban. Ezt követheti egy amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó valamikor május végén vagy június elején. Kim Dzsongun azt közölte a világgal: hajlandó arra, hogy teljes mértékben atomfegyvermentes övezetté tegyék az egész Koreai-félszigetet, ha az USA garantálja, hogy nem indít akciót Észak-Korea ellen. Az ifjú diktátor nukleáris és rakétaprogramjával vette rá Donald Trumpot arra, hogy szóba álljon vele. A kínai szakértők szerint lehet, hogy blöffölt Kim Dzsongun, aki akkor sem tudná folytatni nukleáris programját, ha akarná. Akárhogy is áll az ügy, végeredményben mindenki profitálhat Kim Dzsongun diplomáciai nyitásából – kivéve talán Kínát, mely úgy érezheti, kihagyják a koreai rendezésből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez