40%-ra emelték a kamatlábat Argentínában

Pénzügyi válság fenyegeti Latin-Amerika egyik legnagyobb gazdaságát, ahol a Nemzeti Banknak naponta 1,5 milliárd dollárt kell költenie a peso védelemére, de egyelőre hiába.

Az elmúlt 12 hónapban a peso elveszítette az értéke egynegyedét: az infláció, mely régi betegsége az argentin gazdaságnak, újra beindult és mára már meghaladja az évi 25%-ot. A banki kamatláb immár 40%-ra emelkedett, miután rövid időn belül harmadszor is szigorításra kényszerült a Nemzeti Bank Buenos Airesben.

Mindez összefüggésben áll Mauricio Macri elnök gazdasági reformjaival. A szigorú neoliberális program nagy tetszést váltott ki a külföldi befektetők körében, de a lakosság mind kevésbé elégedett, mert az életszínvonal  rohamosan csökken. Az állam korlátozza kiadásait és a piacra bízza a gazdasági egyensúly kialakítását. Argentínában gyakoriak a pénzügyi válságok, mert az állam rendszeresen túlköltekezik, hogy a szociális kiadásokkal megszerezze a lakosság bizalmát. A neoliberális reformok ezen akarnak változtatni, de nagy áldozatot várnak a lakosságtól. Ráadásul Argentínában hagyományosan általános a korrupció és ezért a lakosság egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy a megszorítások a kívánt eredményt hozzák és nemcsak a helyi elitet gazdagítják. Ebben a helyzetben Mauricio Macri elnök politikai jövője bizonytalan, mert egyáltalán nem kizárt, hogy belebukik a népszerűtlen reformokba Argentínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez