Lehet-e Jeanne d’Arc fekete?

Orléans városában minden évben megünneplik azt, hogy a lotharingiai pásztorlány, Jeanne d’Arc irányításával nagy győzelmet arattak a franciák. Jeanne d’Arcot később az egyház elítélte és máglyán elégették Rouenban.

Több száz éves késéssel szentté avatták a huszadik század elején. Orléans-ban minden évben kiválasztanak egy fiatal lányt, aki Jeanne d’Arcot személyesíti meg az ünnepségeken. Idén egy színes bőrű lányt választottak, akinek édesapja Beninben, az édesanyja pedig Lengyelországban született.

A szélsőjobboldali szervezetek és személyiségek tiltakoztak: hogy lehet Jeanne d’Arc fekete?! Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak szimbolikus figurája Jeanne d’Arc. Minden évben május elsején vonulnak fel Párizsban: a kiindulópont a kis Jeanne d’Arc szobor a Szajna-parthoz közel. Franciaország miniszterelnöke Orléans-ban azt hangsúlyozta, hogy nem szabad Jeanne d’Arcot meghagyni szélsőjobboldali szimbólumnak. “Ma is olyan időket élünk, mint akkor: Franciaország megosztott, de előre kell mennünk!” – hangsúlyozta Edouard Philippe miniszterelnök Macron elnök reformjaira célozva. A fiatal francia elnök a reformok körül szeretne nemzeti egységet teremteni. Ezért fontos számára Jeanne d’Arc, a nemzeti egység szimbóluma, akit idén egy fekete lány alakít Orléans-ban, Franciaország kellős közepén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez