Trump pálfordulása a kínai kereskedelmi háborúban

Túlságosan sok kínai állás került veszélybe, ezért utasítottam a kereskedelmi minisztériumot, hogy vizsgálja felül a ZTE kínai távközlési céget érintő döntést – írta a Twitteren az USA elnöke.

Mindenki elcsodálkozott, hogy az Egyesült Államok elnöke egyszerre csak aggódni kezd a kínaiak munkaerő-piaci problémáin, miközben eddig mindig amerikai munkahelyeket akart megvédeni Kínával és másokkal szemben. A New York Times hosszú cikket szentelt a ZTE-ügynek, mely pálfordulást jelent az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban. A lap szerint Trump elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő is beszélt az ügyről egymással. Miről is van szó? Miért jelentette be a 75 ezer embert foglalkoztató ZTE, hogy nem folytatja tevékenységét?

Az amerikai hatóságok hétéves büntetésre ítélték a renitens kínai céget, mely szisztematikusan megsértette az Irán elleni embargót. Emiatt a ZTE nem kaphatja meg az amerikai cégektől a szükséges alkatrészeket a mobiltelefonok gyártásához. 2,3 milliárd dollár értékben importáltunk árut amerikai cégektől – mondta a ZTE főnöke, hangsúlyozva, hogy az amerikaiak ezzel a döntéssel saját munkahelyeket hozhattak veszélybe, amikor nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva letiltották a kapcsolatot a ZTE-vel. A kínaiaknak ez a távközlési cége nem először került fel a tilalmi listára Amerikában: nemrégiben a kormány úgy döntött, hogy közintézmények nem vásárolhatnak ZTE és Huawei mobiltelefonokat vagy rendszereket. Az ok: egy kémchip, mely a pekingi hírszerzés céljait szolgálta. Most különben a Huaweit is vizsgálja a washingtoni kereskedelmi minisztérium: nem sértették-e meg ők is a technológiai embargót, amikor amerikai alkatrészekből összeszerelt mobiltelefonokat adtak el Iránnak?

Trump eddig épp a nemzetbiztonságra hivatkozva folytatta a kereskedelmi háborút, de akkor miért e pálfordulás? A New York Times szerint azért, mert Washingtonban rájöttek: ők is sokat veszíthetnek egy kereskedelmi háborún a világ legnagyobb kereskedőjével, Kínával! Liu Ho, a kínai gazdaság első számú irányítója ezen a héten folytat eszmecserét Washingtonban, hogy elhárítsa a háborúskodást. Talán Trump a jóindulatát akarta megmutatni a tárgyalások előtt? – kérdi a New York Times.

A párizsi Le Figaro prózaibb indokot talált: a Trump Organization közös beruházásba kezdett egy kínai állami céggel Indonéziában, egy 3 ezer hektáros területen. Jakartától nem messze épülne az MNC Lido, mely luxusingatlanokat és golfpályákat kínál majd – Trump elnök nevével. Ez az első olyan nagy ingatlanüzlet a világon, ahol az USA elnökének neve egy kínai állami óriással közösen szerepel a befektetők között. A párizsi Le Figaro ingatlanrovata szerint a megaprojekt értéke több mint egymilliárd dollár! A legnagyobb részt a kínaiak állami cége, a Metallurgical Corporation of China állja.

Hogy kerül egy kínai fémipari óriás közös ingatlanberuházási programba a Trump Organization-nel Indonéziában? Ezek azok a rejtélyek, amelyekben bővelkedik a kínai gazdaság. Az mindenesetre tény, hogy az indonéziai megaprojekt része lesz az Új Selyemút programnak, mely Hszi Csin-ping elnök kedvenc terve a világ meghódítására. A párizsi Le Figaro fel sem veti, hogy ez lehet az oka Trump pálfordulásának, de csendesen megjegyzi, hogy az USA elnökének és ingatlanos magánvállalkozásának a jogi kapcsolata európaiak számára kissé nehezen érthető. Jelenleg ugyanis Trump két nagy fia viszi a céget és a papának jogilag semmi köze sincsen hozzá, de hát nehéz elképzelni, hogy soha ne essen szó családi körben erről. Mindenesetre most először kötött nyíltan üzletet a Trump Organization egy kínai állami céggel. Korábban Jared Kushner, az elnök veje, aki szintén ingatlanvállalkozói családból származik, kötött üzleteket Pekingben, de ezt aztán leállították, mert a lóláb túlságosan kilógott. Kushner nem is ment át  a nemzetbiztonsági átvilágításon, mert üzleti ügyeit oly gyakran keverte össze azzal, hogy apósának főtanácsadója a Fehér Házban.

Mindez persze csak apróság: a lényegről Liu Ho miniszterelnök-helyettes tárgyal majd a héten Washingtonban. A harvardi diplomával rendelkező pekingi gazdasági főnök most viszonozza annak az amerikai küldöttségnek a látogatását, mely Steven Mnuchin pénzügyminiszter vezetésével tárgyalt nemrég a kínai fővárosban. Eredményt az amerikaiak nem sokat értek el, de az ajtó nyitva maradt. A Pekingben megjelenő angol nyelvű Daily Mail mindenesetre arra figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy sokkal konstruktívabbnak kell lennie, ha eredményes tárgyalásokat akar a kereskedelemről. Lehet, hogy Trump elnök ezért fejezte ki nyilvánosan aggodalmát amiatt, hogy munkahelyek ezrei kerülhetnek veszélybe Kínában egy amerikai döntés miatt. A ZTE talán feltámad hamvaiból, hiszen a Trump Organization is rátalált az Új Selyemútra a távoli Indonéziában…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez