A terrorellenes harc szakértője az első nő, aki a CIA élére került

Donald Trump azonnal gratulált Gina Haspelnek, miután a washingtoni szenátus megszavazta azt, hogy a történelemben először nő irányítsa az amerikai hírszerzést. Elődje, Mike Pompeo külügyminiszter lett.

Gina Haspel Kentucky államban született, de imádta a nyelveket és a külföldi utazásokat. Saját bevallása szerint ezért jelentkezett a CIA-ba. Afrikában kezdett, majd Oroszország és Kelet-Európa következett. A rendszerváltás idején lett a CIA főnöke Azerbajdzsánban. A Szovjetunió muzulmán tagállama szinte azonnal az USA megbízható szövetségese lett. Gejdar Alijev, aki a Politikai Bizottság tagja volt Moszkvában, maximálisan együttműködött az amerikaiakkal. Egy amerikai katonai kórházban végezte életét. Ma a fia ül a trónon Azerbajdzsánban.

Gina Haspel ezt követően a terrorelhárításhoz került. 2001 szeptember 11-e után részt vett az iszlamista terroristák kihallgatásában. Most a szenátus előtt úgy nyilatkozott: a kínzás nem hatékony módja az információk megszerzésének. Ma már nem tenne ilyet – hangsúlyozta a CIA új igazgatója. Aki nem könnyű korszakban veszi át az irányítást, hiszen az iszlamista terrorizmus lendülete 2001 óta nem csökken. Ráadásul Trump jeruzsálemi döntését követően az USA ismét első számú célponttá vált. Gina Haspel mindenesetre abszolút profi a terrorelhárítás terén – ezt a bírálói is elismerik. Emberi jogi szervezetek morális okból bírálják, hiszen a CIA ma is gyakran kétes módszerekkel operál. De hát háborús helyzetekben a morális megfontolások ritkán játszanak döntő szerepet, a CIA élén pedig sohasem ez volt a legfontosabb követelmény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez