A WiFi és a természet: a kommunikációs hálózatok veszélyeztetik az állat- és növényfajokat

Az emberek technológiai függőségének a természet issza meg a levét – mutat rá egy új tanulmány.

A WiFi, 2G/3G/4G hálózatok és a távvezetékek a hétköznapjaink részei, az viszont kevesek fejében fordul meg, hogy a modern kommunikációs hálózatok láthatatlan veszélyforrások lehetnek a természetre nézve. Az elektromágneses sugárzás (EMR) vadvilágra gyakorolt hatásairól nincs túl sok tanulmány, az EKLIPSE kutatói azonban vállalkoztak rá, hogy összegyűjtik az összes, ma elérhető publikációt és kutatási anyagot , hogy átfogóbb képet kapjanak az EMR veszélyeiről.

000wifi33

A 97 különböző dokumentum összevetéséből és elemzéséből arra a következtetésre jutottak, hogy az elektromágneses sugárzás kockázatai nagyobbak lehetnek, mint azt korábban gondolták. Az EMR ugyanis megzavarhatja az állatok – beleértve a rovarok és a madarak – tájékozódását és mozgását és a növényi anyagcserét is negatívan befolyásolja.

000wifi

A kutatásról beszámoló Buglife vezérigazgatója szerint a helyzet nem túl rózsás, jelenleg nem  korlátozzák sehol az elektromágneses sugárzásokat, az egyre nagyobb lefedettség pedig csak ronthat a helyzeten. Sürgős szükség van további tudományos vizsgálatokra, hogy a döntéshozók és a társadalom is tájékozódhasson az elektromágneses sugárzás veszélyeiről, megbízható forrásokból. Ez egybecseng azzal, amit a Cambridge Egyetem professzora, Bill Sutherland és nemzetközi kutatókból álló csapata állapított meg a közelmúltban, amikor kutatásukban az elektromágneses sugárzást a közé a 15 tényező közé sorolták, amelyek a biodiverzitást leginkább befolyásolják. Márciusban 237 tudós fordult az ENSZ-hez azzal a kéréssel, hogy vegyék komolyabban az EMR veszélyeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez