Válságtanácskozás Párizsban Líbiáról

Emmanuel Macron elnök meghívására kedden az Élysée-palotában, Párizsban tárgyalóasztalhoz ül Líbia két erős embere. Kalifa Haftar tábornok, aki az ország keleti felén, Bengázi környékén elismert vezér, és Fajez al-Szarradzs miniszterelnök, akinek a hatalma a fővárosra, Tripolira terjed ki.

Egy éve már volt hasonló tanácskozás, de annak semmilyen kézzelfogható eredménye nem volt. Miért próbálkozik akkor újra Macron köztársasági elnök? Mert Líbia Kadhafi bukása /2011/ óta a nemzetközi terrorizmus központja lett Észak-Afrikában. Ráadásul a migránsinvázió Afrikából Európa felé Líbia érintésével érkezik – elsősorban Itáliába. Ezért az olasz kormány megállapodott néhány líbiai milíciával, hogy állítsák meg a migránsinváziót. Ezért komoly pénzt fizetnek, melyet az Európai Unió megtérít Olaszországnak.

A párizsi tanácskozáson részt vesznek az EU képviselői éppúgy mint az USA, Oroszország, Kína és Nagy- Britannia diplomatái. Sok arab állam is elküldi képviselőit Párizsba, hogy megkíséreljék a rendezést Libiában. A cél az, hogy demokratikus választást rendezzenek az egész országban, ahol jelenleg fegyveres milíciák uralkodnak.

A párizsi Le Monde megjegyzi, hogy sok résztvevőt irritál az, hogy Párizs Haftar tábornokot támogatja Líbiában. A tábornok autokrata hajlamai ugyanis közismertek mindenütt a világon. Ezzel Macron elnök is tisztában van, de mindenképp stabil rendszert akar Líbiában. Franciaország egykori gyarmatain ugyanis jórészt olyan dzsihádharcosok küzdenek, akik Líbiában kaptak kiképzést.

Mindeközben a líbiai kormány tovább keresi Kadhafi pénzét. A bukott líbiai diktátor vagyonát több, mint negyven milliárd euróra becsülik, a nagyrésze még mindíg nem került elő. A titkos számlák egyetlen ismerője állítólag Kadhafi egyik fia. Szaif al Iszlam Kadhafi jelenleg Líbiában éldegél, és nem mer külföldre látogatni, mert a hágai nemzetközi bíróság keresi őt. A líbiai válságtanácskozás sikere meglehetősen kétes, de az Európai Unió kényszerhelyzetbe került, mert a migránsinvázió és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem szempontjából kulcskérdés Líbia jövője. Párizsban ezt próbálják meg valamilyen formában megoldani hét évvel azután, hogy Kadhafit feldühödött hívei darabokra tépték, és ezzel végtelennek tűnő válságfolyamatot indítottak el Líbiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez