Kanada a marihuána paradicsoma lesz?

Csütörtökön szavaz a szenátus Ottawában arról, hogy teljesen legális legyen a marihuána előállítása és terjesztése. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a szenátorok többsége igennel szavaz majd, így Kanada lehet az első olyan G20 állam, amely legálissá teszi a marihuánát.

Igaz, hogy Uruguay megelőzte ezen a téren, de ez kis ország – távol az olyan nagyfogyasztó piacoktól, mint az Egyesült Államok. Magában az Egyesült Államokban is van néhány olyan tagállam, amely bizonyos korlátozásokkal engedélyezi a marihuána előállítását és terjesztését, de országos szinten Kanada lehet az úttörő a világban.

Orvosi célra már eddig is lehetséges volt a marihuána előállítása és terjesztése. Épp ezért már gyárat alapítottak erre Kanadában. Aztán maguk is meglepődtek, mert egymás után érkeztek a külföldi delegációk a világ minden részéről. Mind arra voltak kíváncsiak: hogyan csinálják? Nem veszélyes ez? A londoni The Guardiannek nyilatkozó kanadai pszichiáter elismerte, hogy veszélyes vizeken hajóznak, hiszen nem lehet pontosan tudni, hogy milyen hatása is van a marihuánafogyasztásnak az emberi agyra. Ez éppúgy nagyon szubjektív, mint az alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás. Kanadában jelenleg a liberális Trudeau kormányfő tudatosan támogatja a változásokat, hogy Trump konzervatív irányvonalával szemben Kanadát tegye meg a modernizáció szimbólumának Észak-Amerikában és általában a fejlett világban.

A sors iróniája az, hogy épp akkor legalizálhatják Kanadában a marihuánát, amikor ez az ország a G7 csúcstalálkozó helyszíne. A G7 a fejlett nagyhatalmak szervezete (USA és Kanada Észak-Amerikából, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország Európából, valamint Japán Ázsiából). Régebben Oroszország is tagja volt ennek az előkelő klubnak, de miután annektálta a Krím-félszigetet, kizárták onnan. Ha Kanada úttörő lesz a marihuána legalizálása terén, akkor más államok is követhetik majd. A marihuána legalizálását az emberi jogokkal indokolják ugyan, de jelentős szerepet játszik benne a pénz is. Ahol nem legális a marihuána, ott a maffia keresi a nagy pénzt. Ha törvényesen árusíthatják a marihuánát, akkor az állam is részesül a haszonból. Márpedig a G7  valamennyi államában gond van az államkincstár egyensúlyával. Ezért is követhetik sokan Kanada példáját, feltéve persze, ha a szenátus megszavazza a marihuána legalizálását – elsőként egy G7 államban…

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez