50 milliárd dolláros IMF-segélycsomag Argentínának

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője gratulált Argentínának a megasegélyhez, de otthon a kormánynak nehéz lesz azt elfogadtatnia. Az 50 milliárd dolláros segélycsomag ugyanis számtalan feltételt tartalmaz és szigorú megszorításokat vár el Argentínától.

2001-ben Argentína már került hasonló helyzetbe. Akkor kipaterolták végül a Nemzetközi Valutaalapot és nem tudták elkerülni a pénzügyi csődöt. Ma hasonló a helyzet: a banki kamatláb 40%-os, a pénz értéke rohamosan csökken. A sors iróniája az, hogy Macri elnök már megkezdte a liberális reformokat, de így sem tudta elkerülni azt, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz kelljen fordulnia.

Argentína Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága, vezetői részt vesznek a G20 csúcsértekezleteken. Évtizedek óta próbálkoznak a gazdasági problémák megoldásával, hogy felzárkózzanak a fejlett világhoz – mindmáig eredménytelenül. Az okokról megoszlanak a vélemények, de egy biztos: a globális gazdaság realitásainak a figyelmen kívül hagyása semmiképp sem segíti a kibontakozást.

Az elit a belső harcokkal foglalkozik és közben Argentína strukturális problémái megoldatlanok maradnak. Az 50 milliárd dolláros segélycsomag megnyugtathatja a nemzetközi piacokat, de minden bizonnyal felzúdulást okoz majd Argentínában, ahol már számtalan megszorító csomagot elviseltek, de közben egyre távolabb kerültek a kívánatos céltól – a felzárkózástól a fejlett világhoz.

Fotó: Buenos Aires / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez