Argentína a Valutaalaphoz fordul, hogy elkerülje a pénzügyi válságot

Ezt személyesen Mauricio Macri elnök jelentette be az ország népének, melynek emlékezetében még élnek a nem is oly régi pénzügyi csőd és az IMF szereplésének kínos következményei.

Mi történt nem sokkal az ezredforduló után Argentínában? Nemzeti rekordot döntött az államadósság, mely meghaladta a 80 milliárd dollárt. A pénzügyi csődöt az IMF a szokásos megszorító csomaggal akarta orvosolni – emlékeztet a BBC gazdasági szakértője, aki rámutat a kínos következményekre: az argentin középosztály életszínvonala összeomlott. 2006-ban Argentína kipaterolta a Nemzetközi Valutaalapot, miután a kölcsönt visszafizette.

Most hasonló helyzetben Mauricio Macri elnök közölte: beszélt Christine Lagarde IMF elnökkel és már szerdán megindulhatnak a tárgyalások. Nicolas Dujovne pénzügyminiszter Washingtonba repült, ahol 30 milliárd dolláros IMF mentőcsomagot szeretne szerezni – értesült a Bloomberg gazdasági portál. Hogy jutott ide Dél-Amerika második gazdasága?

Az elmúlt 12 hónapban a peso elveszítette az értéke egynegyedét, az infláció, mely régi betegsége az argentin gazdaságnak, újra beindult és mára már meghaladja az évi 25%-ot! A banki kamatláb immár 40%-ra emelkedett, miután rövid időn belül harmadszor is szigorításra kényszerült a Nemzeti Bank Buenos Airesben.

Mindez összefüggésben áll Mauricio Macri elnök gazdasági reformjaival. A szigorú neoliberális program nagy tetszést váltott ki a külföldi befektetők körében, de a lakosság mind kevésbé elégedett, mert az életszínvonal  rohamosan csökken. Az állam korlátozza kiadásait, és a piacra bízza a gazdasági egyensúly kialakítását. Argentínában gyakoriak a pénzügyi válságok, mert az állam rendszeresen túlköltekezik, hogy a szociális kiadásokkal megszerezze a lakosság bizalmát. A neoliberális reformok ezen akarnak változtatni, de nagy áldozatot várnak a lakosságtól. Ráadásul Argentínában hagyományosan általános a korrupció, és ezért a lakosság egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy a megszorítások a kívánt eredményt hozzák, és nemcsak a helyi elitet gazdagítják. Ebben a helyzetben Mauricio Macri elnök politikai jövője bizonytalan, mert egyáltalán nem kizárt, hogy belebukik a népszerűtlen reformokba Argentínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez