A moszkvai taxis sajnálja, hogy felhajtott a járdára – videó

A fék helyett tévedésből a gázra léptem – vallotta a rendőrségen az a taxis Moszkvában, aki a Vörös tér közelében felhajtott a járdára és nyolc embert megsebesített. A férfi Kirgizisztánban szerezte a jogosítványát, ezért kezdetben sokan iszlamista merényletre gyanakodtak.

Az Iszlám Állam a futball világbajnokság kezdetén megfenyegette az oroszokat: támadást indít a 32 napig tartó sportesemény idején. A fanatikus dzsihádharcosok elsősorban dróntámadást ígértek a stadionok ellen, de jelezték: “a hagyományos módszereket ” is alkalmazzák. Korábban az Iszlám Állam azt javasolta híveinek, hogy autóval hajtsanak a tömegbe, így okozva minél nagyobb kárt azoknak az országoknak, melyek támadják az Iszlám Államot Irakban és Szíriában. Időközben az Iszlám Állam mint Kalifátus megbukott, de a terrorszervezet tovább él és fenyegetőzik. Oroszország a Közel-Keleten Aszad elnököt támogatja, akinek a megbuktatása az Iszlám Állam egyik legfőbb célja volt.

A taxisofőr vallomása azt mutatja, hogy nem az Iszlám Állam híve hajtott bele a tömegbe, hanem véletlen baleset történt. Ettől függetlenül maximális terrorkészültség van Oroszországban, mert Putyin elnök nagyon is komolyan veszi az Iszlám Állam fenyegetését. A futball világbajnokság még épphogy megkezdődött. A taxis balesetben két mexikói szurkoló is megsérült. Fokozta a pánikot, hogy mindez Moszkvában, a Vörös tér közelében történt. Márpedig az Iszlám Állam szereti a szimbolikus helyszíneket: Berlinben a karácsonyi vásár idején hajtott a tömegbe egy dzsihádharcos, míg Nizzában a franciák nemzeti ünnepén, július 14-én rendezett hasonló vérfürdőt a fanatikus iszlamista szervezet egyik tagja.

 

A titkosszolgálatok közben azt kutatják szerte a világon: ki áll a terrorszervezet mögött, amely rendkívül hatékonyan képes fellépni Európában és a világ más részein is. Ehhez nagyon komoly anyagi háttér és kiváló szervezettség kell, amelyhez jelentős külső támogatás szükséges. Egyelőre senki sem tudja vagy nem akarja megmondani: ki támogatja az Iszlám Államot, mely terrorakciókkal fenyegette meg a futball világbajnokságot is Oroszországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez