Minicsúcs a bevándorlásról Brüsszelben

Meghívtam néhány állam és kormányfőt, hogy a június végi EU csúcs előtt tisztázzunk néhány problémát a bevándorlással kapcsolatban – közölte Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke a hírek szerint a következő államok vezetőinek küldött meghívót: Olaszország, Görögország, Spanyolország, vagyis azok a déli államok, melyekbe jelenleg a legtöbb migráns érkezik. Aztán Ausztria, Németország, Franciaország – ahova 2015 után a legtöbben mentek, és végül Bulgária, mint az EU soros elnöke. A mini csúcstalálkozót vasárnap tartják meg. Juncker szerint elsősorban a dublini szabályok módosítását vizsgálják meg, vagyis a menekültek befogadásának feltételeit, illetve annak lehetőséget, hogy miképp lehetne megerősíteni az EU határainak a védelmét.

A minicsúcsnak csak az egyik feladata az, hogy előkészítse az EU június végi csúcstalálkozóját. A másik cél az, hogy Angela Merkelnek segítsenek megoldani a kormányválságot, mely a menekültpolitika miatt kialakult Németországban. Kurz osztrák kancellár és Seehofer német belügyminiszter, a bajor CSU vezetője ugyanis nemrég közös sajtóértekezleten javasolta: minthogy az EU tehetetlen a migránsok ügyében, hozzanak létre hármas szövetséget Olaszországgal a probléma rendezésére. Itáliában a populista kormányzat bevándorlásellenes jelszavakkal nyerte a választást. Ezt követően a belügyminiszternek, aki a szélsőjobboldali Liga vezetője, első dolga volt megtiltani egy menekülthajó kikötését Itáliában. Végül Spanyolország fogadta be az utasokat, akik közül több mint 300-an közölték: tovább szeretnének menni Franciaországba. Macron francia elnök azt mondta: amennyiben jogos a menedékkérésük, Franciaország befogadja őket.

2015 után több mint 1,5 millió migráns érkezett az Európai Unióba. Többségük Afrikából és a Közel-Keletről. Az Európai Unió tagállamaiban komoly politikai viták zajlanak arról: be kell-e fogadni a migránsokat, akiknek a beilleszkedése erősen kétséges lehet? Sok szélsőjobboldali párt tűzte a zászlajára a zéró bevándorlás jelszót, és ezzel jelentős politikai befolyásra tett szert.

A vasárnapi minicsúcson Merkel kancellár egy olyan minimumprogramot próbál kidolgozni, mely valamennyi résztvevő számára elfogadható. Így megőrizhető lenne az EU egysége és megerősödhetne a német kormánykoalíció, melyben Angela Merkel lavírozni kénytelen a szociáldemokraták és a CSU között, akiknek az álláspontja a migránspolitikát illetően gyökeresen eltér egymástól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez