Halálra ítélték az Iszlám Állam imámját Indonéziában

Példás ítéletet hozott a bíróság a világ legnépesebb muzulmán országában, ahol az elmúlt években elszaporodtak az iszlamista merényletek. Halálra ítélték a 46 éves Aman Abdurahmant, aki több merénylet megszervezésében is részt vett.

A fanatikus prédikátor a mecsetekben a dzsihádról prédikált és harcra buzdított mindenkit a “hitetlenek ellen”. Egy keresztény templomot is megtámadtak az imám hívei, négy kisgyerek is súlyosan megsebesült. A terrorakciók szervezése csak kisebb részt töltött ki az imám mozgalmi aktivitásából.

Az Iszlám Állam imámja egyrészt kidolgozta a dzsihád ideológiáját Indonéziában. A világ legnépesebb muzulmán országában az iszlám viszonylag toleráns a többi vallással szemben, ezt pedig az Iszlám Állam nem nézi jó szemmel. Ezért szerveznek terrorakciókat Bali szigetén is, ahol a lakosság nem muzulmán. Ezenkívül pedig a terrorakciók nagy PR-hatást váltanak ki az egész világon, hiszen Balit mindenütt mint turistaparadicsomot ismerik. A fanatikus imám az ideológia megalkotása mellett lelkesen toboroz is fiatalokat a dzsihád fekete zászlaja alá. Emiatt is tartotta fontosnak a közvélemény Indonéziában a halálos ítéletet.

A fanatikus imám nem kíván fellebbezni a halálos ítélet ellen. Egyrészt mert nem ismeri el a bíróság illetékességét a vallásháborúban, másrészt pedig abban bízik, hogy mártírhalála újabb fiatalokat vonz majd az Iszlám Állam harcosainak sorába. Indonéziában most először ítéltek halálra fanatikus prédikátort, ezért lehet, hogy az államfő megkegyelmez neki. Ebben az esetben a börtönből szervezi tovább az ellenállást az imám – jelentette ki a halálra ítélt vallási prédikátor ügyvédje Indonéziában.

Fotó: táncosok Balin / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez