Macron: egyes nemkormányzati szervezetek az emberkereskedők kezére játszanak

A Lifeline hajó, melyet német nemkormányzati szervezet fizet, minden szabályt megszegve hoz migránsokat Afrikából Európába. Ez tűrhetetlen, ezen változtatni kell, hiszen ezek a nemkormányzati szervezetek lényegében az embercsempészek kezére játszanak! – fakadt ki római sajtóértekezletén Macron francia köztársasági elnök.

Franciaország vállalja ugyan a Lifeline néhány menekültjének a befogadását, de ebből nem lehet rendszert csinálni – hangsúlyozta Emmanuel Macron Rómában, ahol a migráció kérdését is megvitatta Ferenc pápával.

A francia köztársasági elnök eszmét cserélt Itália új kormányfőjével is, aki átfogó javaslatot terjesztett elő Brüsszelben a minicsúcson a probléma megoldására. Macron hangsúlyozta: Itália nem viselheti egyedül az illegális bevándorlás terhét az Európai Unióban! Az olaszok szuperkvóta-rendszert akarnak, vagyis azt, hogy a többi tagállam vegye át tőlük a 600 ezer migráns nagy részét. Erről a tagállamok többsége hallani sem akar…

Brüsszelben minicsúcsot tartottak vasárnap, hogy egységes politikát dolgozzanak ki a menekültek ügyében, de ez teljes kudarcba fulladt. Csütörtökön és pénteken az Európai Unió teljes csúcstalálkozót tart. A fő téma elvben Macron elnök reformterve az eurozóna számára, de a migráció kérdése lehet, hogy felülírja a napirendet, hiszen az Európai Unióban komoly politikai válság alakult ki emiatt.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez