Kudarc a migrációs minicsúcson Brüsszelben – videó

Nem sikerült egységes európai megoldást találnia annak a 16 állam- és kormányfőnek, aki megpróbálta egyeztetni elképzeléseit a bevándorlás ügyében. Európai megoldás helyett egyes tagállamok köthetnek egymással egyezményeket a migráció ügyében – közölte Angela Merkel kancellár. Aki korábban egységes európai megoldást javasolt, amikor Seehofer német belügyminiszter hármas szövetséget indítványozott Németország, Ausztria és Olaszország között.

Brüsszelben az is kiderült, hogy Seehofer javaslatát sem Róma, sem pedig Bécs nem fogadja el. Kurz kancellár azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a Brenner-hágót a nyári turistaszezon kellős közepén, ha a németek és az olaszok tömegesen utasítják ki a bevándorlókat. Itália szuperkvótát akar, vagyis az eddiginél jóval több migráns elhelyezését a többi uniós államban. A visegrádi államok semmilyen kvótarendszert nem tartanak elfogadhatónak. Ők nem is voltak ott a mini-csúcson.

Így aztán a döntések az EU szezonzáró csúcstalálkozójára maradnak, mely csütörtökön kezdődik meg. Hivatalosan a fő téma az eurozóna reformja lenne, de politikai okból valószínűleg a migráció kérdése uralja majd a napirendet. Közös európai megoldásnak a körvonalai sem látszanak, de abban minden európai uniós állam egyetért, hogy el kell kerülni egy olyan inváziót, mint amilyen 2015-ben több mint egymillió menekültet hozott be az Európai Unióba. A tagállamok többsége egyetért abban, hogy a menekülteket olyan táborokban kellene fogadni, melyek kívül vannak az EU területén. Albánia belügyminisztere, amikor a múlt héten Berlinben járt, felajánlotta hazája szolgálatait, természetesen azzal a feltétellel, hogy Brüsszel fizeti a költségeket és megkönnyíti Albánia bejutását az Európai Unióba. Albániának már vannak tapasztalatai a menekültek elhelyezésében, hiszen a balkáni háborúk idején csaknem egymillió albán érkezett Koszovóból az alig hárommilliós országba. Durres /Durazzo/ kikötője alkalmas a menekülteket szállító hajók fogadására. Az is alkalmassá teszi Albániát a menekültek fogadására, hogy lakossága részben muzulmán, részben pedig keresztény, akik évszázadok alatt megtanulták elviselni egymást. Teréz anya, akit nemrég szentté avattak, szintén albán volt, Szkopjéban született. Az albán javaslatról Brüsszelben dönthetnek az Európai Unió csúcstalálkozóján, ahol a tagállamok megpróbálják összeegyeztetni érdekeiket a migráció ügyében, melyben a minicsúcson nem tudtak megállapodni most vasárnap.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez