Mexikóváros először választott női polgármestert

Claudia Sheinbaum 56 éves mérnöknő. Zsidó családban született. Ő az első zsidó, aki a 20 milliós város élére került – számol be az izraeli Haaretz.

Politikai karrierje villámgyors volt: eddig csak helyi polgármester volt egy szegény körzetben, melyet földrengés is sújtott.

Sikerét annak köszönheti, hogy az elsők között csatlakozott a választásokon győztes Andres Manuel Lopez Obrador mozgalmához. A baloldali populista jelölt nagy fölénnyel utasította maga mögé vetélytársait. A 64 éves Andres Manuel Lopez Obrador maga is Mexikóváros polgármestereként kezdte politikai pályafutását. Máris közölte: nem költözik be az elnöki palotába, hanem a történelmi városközponttól irányítja majd Mexikó politikai életét.

Az új államfő december elsején veszi át hivatalát. Lesz tehát bőven ideje a felkészülésre. Az egyik legfontosabb feladat: a bűnözés megfékezése. A választási kampány során 145 politikust lőttek le Mexikóban. “Azért, mert törékeny értelmiségi nő vagyok, ne higgyék azt, hogy nem lépek fel határozottan a bűnözés ellen!” – ígérte Mexikóváros első polgármester asszonya, az 56 éves Claudia Sheinbaum.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez