Lemondott Trump környezetvédelem elleni keresztes hadjáratának vezére

Az olajlobbi embereként folytatott keresztes hadjáratot Obama elnök környezetvédelmi politikája ellen Scott Pruitt, akit érdemei elismeréseképpen Donald Trump a Környezetvédelmi Hivatal élére állított Washingtonban. 17 hónap után mennie kellett, mert több mint egy tucat belső vizsgálat folyt ellene.

Trump még júniusban is úgy nyilatkozott róla, hogy “remek munkát végez”. Most viszont sietett elfogadni a lemondását, mert a novemberi választások előtt egyáltalán nem jött jól, hogy a sajtó naponta újabb botrányokról számolt be a Környezetvédelmi Hivatal vezetőjének kapcsán.

Már kezdetben sokan furcsállották, hogy Scott Pruitt 43 ezer dollárt költött az adófizetők pénzéből arra, hogy teljesen lehallgatásbiztossá tegyék a telefonját. Megháromszorozta az őt őrző kormányőrök számát. Rettegett a sajtótól és a leleplezésektől. Okkal…

Lassacskán kiderült, hogy az olajlobbi fizet egy luxuslakást Washingtonban, melyet nemcsak a Környezetvédelmi Hivatal elnöke, de a családtagjai is használnak. Aztán arra is fény derült, hogy a Környezetvédelmi Hivatal elnöke a cseppfolyósított amerikai földgáz utazó ügynöke volt külföldön. Marokkóban egy amerikai cég azt követően kötött előnyös üzletet, hogy Scott Pruitt ott járt – természetesen államköltségen. Donald Trump is előszeretettel kínálgatja a cseppfolyósított amerikai földgázt a rászorulóknak, de hát ő mégsem a Környezetvédelmi Hivatal elnöke, akinek a feladata épp az lenne, hogy megóvja a környezetet az olaj- és gázipar brutális környezetszennyezésétől. A palaolaj-fúrások következtében sok amerikai vízcsapból olajtartalmú víz folyik.

Scott Pruitt ugyan megbukott, de keresztes hadjárata elérte a célját: az USA kilép a nemzetközi klímaegyezményből, melyet még Obama írt alá. Trump egyértelműen az ipari lobbi embere, de ezt a választások előtt nem kívánja túlságosan hangsúlyozni, hiszen a választópolgárok többsége a környezetvédelem fokozásában érdekelt. Ezért beáldozott egy kényelmetlenné vált sakkfigurát, de továbbra is az America First helyett a Business First Donald Trump igazi jelszava…

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez