Már halottja is van a Novicsok idegméregnek Nagy-Britanniában

A 44 éves Dawn Sturgess-t június 30-án szállították kórházba Salisbury-ben – Londontól nem messze. Az orvosok hamar megállapították: a szerencsétlen nő valahol Novicsok idegméreggel találkozott – éppúgy, mint az a 45 éves férfi, akit vele együtt vittek kórházba. A férfi jelenleg élet és halál között lebeg.

Májusban Novicsok idegméreg-támadás érte Szergej Szkripal ezredest, az orosz titkosszolgálat híres árulóját és lányát Júliát Salisbury-ben. Mindketten megúszták, de ma is a brit rendőrség védelme alatt állnak. A brit rendőrség gyanúja szerint az újabb Novicsok-mérgezés annak lehet a következménye, hogy a két áldozat megérintett egy olyan konténert, melyben a súlyosan mérgező anyagot tárolták. A Novicsok egy olyan idegméreg, melyet még a KGB fejlesztett ki a nyolcvanas években a Szovjetunióban. Londonban azt gyanítják, hogy Putyin orosz elnök személyesen adott utasítást az áruló likvidálására.

Mit tett Szergej Szkripal ezredes? 100 ezer dollárért eladta a kollégáit a brit és az amerikai kémelhárításnak. Könnyen megtehette, hiszen a katonai hírszerzés személyzeti főnöke volt Moszkvában. Nem végezték ki, hanem kicserélték azokra az orosz kémekre, akiket ő buktatott le. A támadást követően orosz diplomatákat utasított ki Nagy-Britannia. Példáját minden NATO-állam követte, Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát. Most nem a rendőrség gyilkossági osztálya, hanem a terrorelhárítás különleges csapata vizsgálja a Novicsok-ügyet Nagy-Britanniában.

Oroszország természetesen mindent tagad. Putyin mindent megtesz azért, hogy enyhítse azokat a nyugati szankciókat, melyek Oroszországot sújtják. Ezért is találkozik jövő hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel Helsinkiben. Lehet, hogy a Novicsok-ügy is szóba kerül, mert korábban Donald Trump szolidáris volt Nagy-Britanniáva : Amerikából is kiutasítottak orosz diplomatákat, amiért Putyin titkosszolgálata idegméreggel kívánta eltenni láb alól a híres árulót, Szergej Szkripal ezredest London közelében.

Fotó: theduran.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez