Először választottak polgármesternek nőt egy arab országban

Tunézia fővárosának egy 54 éves gyógyszerésznő lesz az első embere, miután Szuad Abderrahim megnyerte a választást. Ez a demokrácia nagy győzelme – nyilatkozta az új polgármester asszony, aki a mérsékelt iszlamista Ennahda /Újjászületés/ pártjának támogatásával került Tunisz polgármesteri székébe.

Tunézia mindig is az élen járt a nők a jogainak elismerésében az arab világban. Habib Burgiba, a független Tunézia első vezetője sok olyan jogot biztosított a nőknek már 1956-ban, melyek a muzulmán világban és különösen az arab államokban vakmerő újításnak számítottak. Miután 2010 decemberében megbukott a diktatúra Tunéziában, a demokratikus kormányzat tovább ment ezen az úton: ma már egy muzulmán nő férjhez mehet nem muzulmán férfihoz is. Ez régebben szigorúan tilos volt. A keresztény nőknek is át kellett térniük az iszlámra, ha a férjük Mohamed próféta hitét vallotta.

Az arab tavasz Tunéziában indult. A célja az arab államok diktatórikus rendszereinek a megdöntése volt – az Egyesült Államok támogatásával. A tervet 2009-ben Kairóban jelentette be Obama amerikai elnök. Fordulat következett be Tunézia után Egyiptomban is. A legnépesebb arab államban hamar kiderült, hogy az általános szegénység és elmaradottság iszlám államot eredményez. Ezért az Egyesült Államok támogatásával Sziszi tábornok megbuktatta az iszlamista rezsimet. Választott diktátorként kormányozza Egyiptomot.

Tunéziában ugyan megmaradt a kivívott demokrácia, de megmaradt az általános szegénység is. Sőt még fokozódott is, mert az iszlamista terroristák szisztematikusan támadták az ország fő bevételi forrását: a turizmust. Ennek következtében Tunézia csak küszködve birkózik meg a gazdasági nehézségekkel. A demokrácia ennek ellenére tovább lép előre: ezt mutatja az, hogy első ízben választottak nőt a főváros polgármesteri székébe. Ráadásul a mérsékelt iszlamista párt támogatásával, vagyis a változás megindult a konzervatív muzulmánok között is, hogy megpróbálják a 21. század realitásaihoz igazítani Mohamed próféta tanítását. Mely több mint ezer éves, ezért a nők társadalmi szerepének megítélésében mindenképp módosításokra szorul…

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez