Balkáni hadügyi tanácskozás Trump és Putyin hétfői találkozója előtt

Jim Mattis amerikai hadügyminiszter nyolc balkáni állam katonai vezetőivel találkozott Zágrábban. Oroszország egyre aktívabb ebben a térségben – mondta a Pentagon vezetője, aki célzott rá: Moszkvában örülnének, ha ez a tanácskozás kudarcba fulladna…

Az oroszokat aggasztja, hogy Montenegro, melynek hadügyminisztere elnökölt a zágrábi tanácskozáson, már tagja a NATO-nak. Macedónia épp most kapott meghívást a NATO csúcstalálkozóján, hogy lépjen be az észak-atlanti szervezetbe. Oroszország szkopjei nagykövete elítélte ezt a lépést. Macedónia hadügyminiszter asszonya viszont úgy nyilatkozott Zágrábban, hogy bár jó kapcsolatokra törekszenek Moszkvával, de a jövőjüket a NATO-ban képzelik el. Finoman célzott rá, hogy az orosz titkosszolgálat Macedóniában éppúgy, mint korábban Montenegróban aktívan támogatta az oroszbarát politikusokat – beavatkozva a kis balkáni államok belügyeibe.

Az oroszok idegessége érthető, hiszen egyre-másra veszítik el korábbi partnereiket a Balkánon. Jelenleg már csak Szerbiában és Bosznia szerb övezetében számíthatnak első számú külföldi nagyhatalomnak. Szerbiát egyébként meghívták a zágrábi hadügyi tanácskozásra, de a szék üresen maradt. Miért nem jöttek Belgrádból? Erről őket kellene megkérdezni – mondta a házigazda, Horvátország hadügyminisztere.

Putyin nekem nem ellenségem, hanem a vetélytársam – nyilatkozta Trump Brüsszelben a NATO- csúcstalálkozón. Valójában ki képviseli az Egyesült Államok diplomáciáját? Jim Mattis hadügyminiszter, aki mindent megtesz azért, hogy fokozza az USA befolyását a Balkánon és visszaszorítsa Oroszországot? Vagy pedig Donald Trump, aki egyezkedni próbál Putyinnal? Senki sem tudja a választ.

Trump és Putyin hétfői tárgyalásain természetesen nem a Balkán lesz a legfontosabb téma: a két állam kapcsolatán kívül Szíria problémája izgatja jelenleg a legjobban Donald Trumpot. Nem diplomáciai szempontból, hanem mert a befolyásos zsidó szervezetek támogatására szüksége van a novemberi választásokon az Egyesült Államokban. Ezért Trump árukapcsolásra készül Helsinkiben: ha Moszkva visszafogja Iránt Szíriában, akkor számíthat a szankciók enyhítésére, illetve feloldására. Putyin számára prioritás a szankciók megszüntetése, hiszen ez a gazdasági nehézségek egyik fő oka Oroszországban. Csakhogy az is aggasztja az orosz elnököt, hogy az USA szépen csendben folytatja Oroszország bekerítését. Erre mutat a zágrábi tanácskozás Jim Mattis amerikai hadügyminiszter részvételével, és az, hogy a NATO meghívta tagjai közé Macedóniát és Grúziát. Sztálin szülőföldje hamarosan NATO-tagállam lehet…

Fotó: Zágráb / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez