Egyedül vágott át Afrikán 20 éves Toyotáján egy 80 éves nő

Sakálok kútja /Jackkalsfontein/. Így hívják a dél-afrikai kisvárost, ahonnan 80. születésnapján útnak indult Julia Albu. A cél London, ahol Őfelsége, II. Erzsébet királynő várja ötórai teára. Autója egy 20 éves Toyota Conquest.

Többen támogatták az idős hölgy vakmerő útját, hiszen egyedül kívánt átvágni Afrikán. Fokvárostól Johannesburgig lelkes motorosok kísérték a dél-afrikai nagyit. Akit az első külföldi megállóján – Botswanában – elneveztek Gogónak, vagyis csodanagyinak.

Afrikában még él az öregek tisztelete, ezért sokszor előreengedték a viharvert húszéves Toyotát, hiszen elterjedt a hír: Gogo száguld Fokvárostól Kairóig! Az autó jól bírta a strapát, a csodanagyi kevésbé. Gyengélkedett, de nem adta fel. Lánya vezette a legendás húszéves Toyotát Zimbabwéban és a fia Malawiban. Aztán Gogo erőre kapott, és egyedül száguldott tovább észak felé.

A határőrök általában sokat kekeckednek, de az idős hölgyet szinte azonnal átengedték. Amikor bemondta, hogy Erzsébet királynő várja teára, akkor néhány határőr még szalutált is. Tanzániában a nászutasok üdülőhelyén kapott szállást. Ott merészen meztelenül fürdőzött a tengerben éjszaka. Leginkább talán Etiópia nyűgözte le. Felkereste a Pokol kapuját, mely a helyiek szerint egyenesen az Alvilágba vezet. Gogo viszont Szudánban folytatta útját a sivatagon keresztül egészen Kartúmig.

A szerencséje csak az egyiptomi határnál fogyott el. Egyiptomban több mint tízmillió menekült él, ezért a határőrség nagyon szigorú. Nem ették meg Gogo meséjét Erzsébet királynőről. Ehelyett egy kis szobában kellett napokat eltöltenie hét muzulmán férfi társaságában! Nem történt semmi, de a férfiak nagyon csodálkoztak, hiszen a nők a muzulmán társadalomban nemigen mozdulnak ki otthonról egyedül – nemhogy átvágjanak egész Afrikán! De végül is Julia Albunak sikerült átjutnia a határon és megérkezett Kairóba. Az út nehezebb része tehát már mögötte volt, de várt még rá Európa.

Hajóval ment Görögországba, de onnan újra a régi Toyotával folytatta – egészen Londonig. Átvágott Albánián, Montenegrón, Horvátországon, Szlovénián, Ausztrián, Németországon és Hollandián. Londonban jelentkezett a Buckingham palotában. Sajnálattal tudatták vele, hogy Őfelsége, II. Erzsébet éppen Ascotban van, mert ott folyik épp a híres derbi. Talán később?

Gogo nem ért rá! Visszament Itáliába. Azután pedig a nagy bravúr megismétlésére készül: ezúttal Északról Délre szeli át Afrikát, hogy hazajusson a Sakálok kútjához Dél-Afrikába. “ Miért üljek otthon és várjam a halált? Csak azt sajnálom, hogy nem vagyok negyvenéves, mert akkor még több lenne előttem, mint mögöttem!” – nyilatkozta a dél-afrikai csodanagyi a BBC tudósítójának arról a vállalkozásáról, hogy nyolcvanévesen egyedül átszelte Afrikát egy húszéves Toyotán és most ennek a bravúrnak a megismerésére készül.

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez