Magas rangú pénzügyi vezetőkkel is találkozott az orosz kémnő

A Reuters hírügynökség exkluzív információi szerint Marija Butyina nemcsak a választási kampánnyal volt elfoglalva az Egyesült Államokban, hanem részt vett olyan tárgyalásokon is, melyek az USA és Oroszország pénzügyi kapcsolatait érintették.

Két ilyen megbeszélés is volt 2015-16-ban. Az egyiken az amerikai felet Stanley Fischer képviselte. Ő akkoriban a FED, a nemzeti bank szerepét betöltő központi bank alelnöke volt. A másik találkozón Nathan Sheet volt az amerikai delegáció vezetője. Ő akkoriban a pénzügyminisztérium nemzetközi ügyekért felelős államtitkár-helyettese volt. A tárgyalásokon az orosz küldöttségben ott üldögélt Marija Butyina mentora, Alekszandr Trosin is. Ő a nemzeti bank alelnöke Moszkvában és államtitkár a pénzügyminisztériumban. Amúgy pedig Vlagyimir Putyin egyik legfőbb tanácsadója nemzetközi pénzügyekben. Trosin nem tud elég jól angolul, valószínűleg Marija Butyina a tolmács szerepét töltötte be a tárgyalásokon, melyeket teljesen titokban tartottak a közvélemény előtt.

A titkolózás nem volt véletlen, hiszen az USA hivatalosan szankciókkal sújtotta Oroszországot, mert 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, mely korábban Ukrajna része volt. Torsin egyébként szerepel az amerikai feketelistákon is. Annak idején ő küldte az Egyesült Államokba Marija Butyinát. A most 29 éves csinos nő az amerikai választási kampányt igyekezett befolyásolni – Donald Trump érdekében. Eddig csak azzal gyanúsították, hogy Oroszország érdekében beavatkozott az amerikai választási kampányba 2016-ban. Most viszont azzal is megvádolhatják, hogy Oroszország érdekében olyan titkos tanácskozásokon is részt vett, melyek az Egyesült Államok pénzügyi érdekeit érintették.

Ehhez képest Marija Butyinának csak diákvízuma volt, és hivatalosan egy egyetem doktorandusza volt. Az Egyesült Államokban be kell hivatalosan jelenteni, hogyha valaki egy külföldi állam érdekeit képviseli. Marija Butyina ezt nem tette meg. Börtönbüntetésre számíthat, de kémkedéssel eddig nem vádolták meg. A részvételt a titkos találkozókon amerikai pénzügyi vezetőkkel viszont már tekintheti hírszerzői tevékenységnek a washingtoni ügyészség. Ebben az esetben sokkal súlyosabb börtönbüntetés várhat a 29 éves orosz kémnőre az Egyesült Államokban.

Fotó: Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez