Választás Kambodzsában – alternatíva nélkül

Hun Sen miniszterelnök azóta uralkodik Kambodzsában, hogy idejében átállt a vörös khmerek oldaláról Vietnam pártjára a hetvenes évek végén. A vörös khmerek a kis ország lakosságának egyharmadát kiirtották. Nyolcéves koromig egy gyereklágerben éltem – nyilatkozta a Le Monde tudósítójának Kambodzsa leggazdagabb embere.

Saját szememmel láttam ahogy egy vörös khmer katona megerőszakol egy fiatal lányt. Utána elvágta áldozatának torkát. Aztán pedig kézigránátot tett a lány hüvelyébe, hogy eltüntesse a bűntény nyomait! Ehhez képest Hun Sen békét és rendet hozott.

Kambodzsa ma közepesen fejlett országnak számít, amely rég bekapcsolódott a globális piacba. A vörös khmerek elzárták az országot mindentől. Ma Kambodzsa nyílt gazdaság, de politikailag kőkemény diktatúra. A demokratikus díszletek megvannak, de komoly ellenzék nem működhet. A legnagyobb ellenzéki pártot tavaly betiltották, vezetője börtönben. A két komoly ellenzéki lapot betiltották – adócsalás miatt! Így aligha lehet kétséges, hogy a 67 éves Hun Sent újraválasztják.

A miniszterelnök ellenfeleit árulónak nevezte, és azzal vádolta, hogy együttműködnek az Egyesült Államokkal. Az amerikaiak terrorbombázásokat hajtottak végre Kambodzsában a vietnami háború idején, ezért ma sem különösebben népszerűek. Hun Sen a kínaiak modelljét követi: a politikai diktatúrát kombinálják a piacgazdasággal. A lakosság életszínvonala növekszik, ezért az emberek többsége nemigen vágyik változásra. Aki pedig mégiscsak ezzel kísérletezne, annak fel kell készülnie a folyamatos zaklatásra. Kambodzsában szinte mindenki adócsaló. Ezért a hatalom bármikor bárkire lesújthat és le is sújt, ha erre kap parancsot a miniszterelnöktől, aki már csaknem negyven éve van hatalmon, és akinek az újraválasztását jelenleg senki és semmi nem fenyegeti Kambodzsában.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez