Irán visszautasította Trump tárgyalási ajánlatát

Én mindenkivel találkozom. Mindenkinek jót tenne, ha velük is találkoznék – közölte Donald Trump, aki májusban felmondta az Iránnal megkötött nukleáris alkut. Teheránból a válasz nem késett sokáig: az USA jelenlegi vezetése megbízhatatlan partner.

Párbeszédet folytatni vele nem lehet! – hangsúlyozta a külügyminisztérium szóvivője. Egyelőre tehát Trump taktikája nem vált be. Washingtoni szakértők szerint Trump éppúgy kezeli Iránt, mint Észak-Koreát. Végül is így jött el – kölcsönös fenyegetőzés után – a csúcstalálkozó Szingapúrban.

Csakhogy a 80 milliós Irán nem hasonlítható össze Észak-Koreával. Legalábbis Teheránban elutasítják ezt a párhuzamot. Kétségtelen, hogy Irán komoly gazdasági nehézségekkel küzd Trump bejelentése nyomán. A riál értéke a felére csökkent a dollárhoz képest az év eleje óta. A szankciók, melyek csak novemberben lépnek életbe, komoly gondot okozhatnak. Ennek ellenére Iránban felülkerekedett a kemény vonal. A mérsékelt Rohani elnök elveszítette támogatottsága jó részét, miután az atomalkut Iránban az ő művének tartották. Ma Ali Khamenei vallási vezető sokkal inkább hallgat a Forradalmi Gárda vezetőire és más keményvonalas politikusokra. Trumpnak tehát nincs tárgyalópartnere. Észak-Korea esetében ott volt Dél-Korea és Kína, melyek megkönnyítették a tárgyalásokat Trump és Kim Dzsongun között. Irán esetében ez esetleg Oroszország lehetne. Lehet, hogy szó volt erről Helsinkiben, de az eredmények egyelőre nem látszanak.

Az iráni atomalku európai aláírói, Oroszország és Kína kitartanak amellett: fenn kell, hogy maradjon az Iránnal kötött egyezmény – esetleg kiegészítésekkel. Irán csak akkor hajlandó tárgyalni, ha ezt Trump is elismeri. Ezzel viszont az amerikai elnök elveszítené az arcát. Patthelyzet van. Trump novemberig halogathatja a döntést, mert akkor jár le a féléves határidő. Pechére novemberben vannak a választások is az Egyesült Államokban. Addig meg kell mutatnia, hogy keményen képviseli az USA érdekeit – kerül, amibe kerül. Az iráni visszautasítással természetesen nincs vége a kötélhúzásnak Washington és Teherán között. Valamilyen megállapodásban mindkét fél érdekelt, mert egy háborútól nagyon tartanak az amerikai tábornokok. A kölcsönös sértegetés tehát folytatódik, abban a reményben, hogy valamikor lesz egy csúcstalálkozó – éppúgy, mint Szingapúrban Kim Dzsongunnal, Észak-Korea diktátorával.

Fotó: az USA egykori teheráni nagykövetségénél / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez