Az oroszok aranyüzletet ajánlottak a Brexit-kampány főszervezőjének

Oroszország londoni nagykövete jól megöntözött vacsorán látta vendégül a Leave.EU / Hagyjuk el az Európai Uniót / kampány irányítóját és annak üzlettársát.

A londoni Guardian arról számolt be, hogy Alekszandr Jakovenko orosz nagykövet nagyszabású és igen előnyös aranyüzletet ajánlott Arron Banksnak, a Leave.EU milliomos főnökének. Az ajánlat lényege az volt, hogy Oroszország a világ harmadik legnagyobb aranytermelője és a készletek tekintetében pedig a második. Ennek kihasználására egy orosz oligarcha – bizonyos Szimon Povarenkin – konzorciumot szervez. A 6 milliárd fontos aranybuliban kínáltak részesedést annak a brit üzletembernek, aki épp kampányt szervezett annak érdekében, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Európai Unióból! Arron Banks erről maga nyilatkozott és azt állította: végülis nem jött össze az üzlet, bár a szóban forgó oligarchával összehozta őt és üzlettársát Oroszország londoni nagykövete.

Nagy-Britanniában még mindig folyik a vizsgálat abban az ügyben, hogy ki és miért finanszírozta a Brexit-kampányt. Nem csak az oroszok érdekeltségét firtatják, hanem az Egyesült Államok egyes köreit is azzal gyanúsítják, hogy nagy pénzekkel támogatták a kilépési kampányt. Ugyancsak felmerült az is, hogy a dél-afrikai gyémántbányák is szép pénzekkel járultak hozzá a Brexit-kampányhoz.

Ez az újabb leleplezés tovább ronthatja Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatát, mely amúgy is mélyponton van a Szkripal-ügy miatt. Nagy-Britannia kérte Moszkvát : adja ki azt a két ügynököt, aki Novicsok idegméreggel megtámadta Szkripal ezredest és a lányát Salisburyben London mellett. Oroszország természetesen mindent tagad, de a NATO tagállamok – Nagy-Britannia melletti szolidaritásból – több, mint száz orosz diplomatát kiutasítottak. Köztük van a londoni orosz nagykövetségnek az a munkatársa is, aki az összekötő kapocs volt a Brexit-kampány irányítója és Moszkva között.

Oroszországot a nyugati világban az elmúlt években azzal vádolják, hogy úgynevezett hibrid hadviselést folytat, vagyis belülről igyekszik meggyengíteni az Európai Uniót vagy az Egyesült Államokat. Washingtonban ebben az ügyben vizsgálat folyik Donald Trump ellen. Az amerikai elnök nemrmég beismerte: fia azért találkozott az orosz nagykövetség emberével, hogy megbeszélje vele: miképp lehetne meggyengíteni Hillary Clinton kampányát. A választásokon vesztes Hillary Clinton nyíltan az orosz támogatással indokolta azt, hogy a kevésbé esélyes Donald Trump legyőzte őt az elnökválasztáson 2016-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez