Erdogan: út a szuverén csőd felé?

Gazdasági háborút hirdetett a török líra védelmére a majd mindenható államfő. A hazai és a külföldön élő törökök nemrég szinte teljhatalmat szavaztak meg Erdogannak, aki kézbevette a gazdaság irányítását is. Vejét nevezte ki gazdasági csúcsminiszterré. A török líra pedig megindult lefelé a lejtőn.

Trump elnök ütötte be az utolsó koporsószöget, amikor Twitteren közölte: kétszeresére emelik a törökök alumínium- és acélexportjának vámját az Egyesült Államokban! Ez azt jelenti, hogy az alumínium vámja 20, az acélé 50 százalék lesz! Egyetlen pillanat alatt a török líra 6,66-ról 6,99-re esett vissza a dollárhoz képest. Az év eleje óta elveszítette az értékének a 40 százalékát.

Mit tesz Erdogan ? “Ez gazdasági háború: nekik dollárjuk van, de minket a nép és Allah támogat!”- mondta a teljhatalmú elnök egy vidéki városban. A szakértők már régóta azt tanácsolják: emelje a bank a kamatlábat! Egyrészt, mert Amerikában is emelkedik a kamatláb, másrészt pedig azért, mert Törökországban elszabadult az infláció. Jelenleg a hivatalos adatok szerint ez 16%, de a valóságban minden bizonnyal több. Berat Albayrak – gazdasági csúcsminiszter, az elnök veje – arról beszélt, hogy jövőre szeretnének 10% alatti inflációt. De hogyan? Miért nem emelik a kamatlábat? Erdogan politikai okból tart ettől: törzsszavazói ugyanis a kis- és középvállalkozások tulajdonosai és munkavállalói. Ők nyakig el vannak adósodva. A kamatlábemelés számukra felidézi a csőd lehetőségét.

Marad tehát az eddigi gazdaságpolitika – még akkor is, ha ez a növekedés lelassulával jár. Az elnöki vő is elismerte: jövőre jó lenne, ha a növekedés 3-4% lenne az eddig tervezett 5,5% helyett. A valóságban valószínűleg egyáltalán nem is lesz növekedés, csak az elinflált líra miatt mutathat ki eredményt a szigorúan ellenőrzött statisztikai hivatal Törökországban.

Miért került szembe Erdogan Amerikával? Washington hivatalosan azzal indokolja a szigort, hogy Törökországban fogvatartják Andrew Brunson amerikai tiszteletest. Csakhogy ennek már több, mint másfél éve. A valós ok az, hogy a Közel-Keleten Törökország szembekerült az USA két fő szövetségesével, Izraellel és Szaúd-Arábiával. Közben pedig katonailag együttműködik az USA ellenfeleivel: Oroszországgal és Iránnal!

Erdogan jelezte: be akarnak lépni a BRICS országok közé. Ez egy laza szövetség Kína, Oroszország, India, Brazília és Dél-Afrika között. A cél az új gazdasági világrend, melyben nem az USA játssza a domináns szerepet. Honfitársait ezért most Erdogan arra szólította fel: vegyék elő az otthon elrejtett dollárokat és eurokat valamint az aranyat a párna cihából! Vigyék be a török bankokba és váltsák be lírára! Így harcoljanak a szuverén Törökországért! A nemzetközi pénzpiacokon ezen inkább csak mosolyognak, mert tudják: hazafias lelkesedéssel aligha lehet sok milliárd dolláros problémákat megoldani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez