Az EU-t vádolja a genovai katasztrófáért a szélsőjobboldali belügyminiszter

Matteo Salvini kijelentette: az olaszok biztonsága fontosabb, mint a költségvetési egyensúly, melyet Brüsszel követel meg. A populista politikus az elődöket okolta a katasztrófáért, mely legkevesebb 38 életet követelt Észak-Olaszországban.

“Talán gyászoljunk csendben. Aztán megvitathatjuk a sztrádák állapotát”- írta Twitteren az előző kormányfő. Itáliában a Ferragosto az egyik legfontosabb ünnep az évben. Emiatt kevesebben estek áldozatul a katasztrófának is, mert sokan már kivették a szabadságukat, és nem autóztak az igen forgalmas autósztrádán, mely Franciaországból érkezik Itáliába. A populista kormány a sztrádát üzemeltető cég vezetőinek a távozását követeli, hiszen a viadukton karbantartási munkálatok folytak, de mégsem terelték el a forgalmat. Itáliában a sztráda építkezésekben a maffia is részt vett, ezért ez politikailag igen érzékeny kérdés. Ezért van az, hogy a populista belügyminiszter nem a hazai szennyest akarja tisztára mosni, hanem ehelyett – szinte rutinszerűen- az Európai Uniót vádolja. De miért ?

A New York-i Bloomberg gazdasági portál szerint azért, mert a brüsszeli bizottság folyamatosan a költségvetési fegyelemre figyelmezteti Itáliát, mely az EU egyik leginkább eladósodott országa. Az adósságállomány meghaladja a 2300 milliárd eurót, vagyis több, mint Itália egyéves GDP-je. Ilyen nagy adósságállományt az Európai Központi Bank sem tudna kezelni egy esetleges pénzügyi krízis esetében. Ezért Brüsszel azt írta elő Rómának, hogy szigorú költségvetési politikával fogja vissza a kiadásokat, most, amikor még kedvező a globális gazdaság helyzete. Akkor kell a tetőt javítani amikor jó idő van!- ezt sulykolja Christine Lagarde asszony, az IMF főnökasszonya. Ennek megfelelően az olasz költségvetési hiánycél a 3%-on belül van a GDP-hez viszonyítva. Róma ezt úgy akarja megkerülni, hogy néhány kiadást ki akar venni a költségvetési hiányból, mondván: ezek mindenképp szükségesek! Ide tartozik az infrastruktúra fenntartása is. Brüsszel nem szívesen engedélyez ilyen kivételeket, hiszen akkor más tagállamok is kérhetnek hasonlót. Arról nem is beszélve, hogy Brüsszelben egyáltalán nincsenek arról meggyőződve, hogy Itáliában a költségvetési pénzek elosztása mindig tisztességesen megy-e?!

Rómában most készítik elő a jövő évi költségvetést, melyet árgus szemekkel figyelnek Brüsszelben és Frankfurtban. A populista kormányzat ugyanis nyíltan szembemegy az elvárásokkal. Matteo Salvini belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezére, állandóan ostorozza a megszorítási politikát, mely a pénzügyi válság óta Itáliát jellemzi. Ebben a kérdésben teljes az egység a populista kormányban, ahol az Öt csillag balról követeli ugyanezt. Brüsszelből és Frankfurtból csak azt kérdik csendben: mégis miből? Mi lesz, ha a török líra válsága eléri Itáliát is?

Az Unicredit, Olaszország egyik vezető bankja, amely Magyarországon is igen aktív , nyakig benne van Törökország pénzügyi válságában. Részvény árfolyamai az elmúlt napokban tanúskodnak a nemzetközi pénzpiacok tanácstalanságáról. Senki sem tudja felmérni, hogy egy elhúzódó török válság milyen hatással lesz a globális pénzügyi piacokra. De nemcsak ez a gond, hanem az is, hogy a FED az Egyesült Államokban folyamatosan emeli a kamatlábat. A gyengélkedő országok, mint Törökország vagy épp Itália emiatt is szívhatnak, hiszen ki tartja a pénzét náluk, ha a dinamikusan fejlődő USA-ban magasabb kamatra számíthat?

Brüsszelben és Frankfurtban különösen azért dühösek a populista kormányra Rómában, mert tudják: veszély esetén az olaszok rájuk számítanak! Rómában tudják: az euroövezet harmadik gazdaságát nem hagyhatják bedőlni Brüsszelben vagy Frankfurtban! Ezért vádolhatja nyugodtan Matteo Salvini az Európai Uniót a genovai katasztrófáért, mely nyilvánvalóan az olaszok felelőssége. A populista kormányzat a költségvetési szigor enyhítését akarja elérni Brüsszelben, és ehhez még az is jó alkalom, hogy beomlott az autósztráda viaduktja Genova mellett – legkevesebb 38 ember halálát okozva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez