Kína 60 milliárd dolláros segélyt nyújt Afrikának

Erről beszélt Hszi Csin-ping elnök a Kína-Afrika csúcstalálkozón, melyen szinte valamennyi afrikai állam vezetői részt vesznek Pekingben. Kína már eddig is Afrika legfontosabb gazdasági partnere volt, de az Új Selyemút program keretében mindkét fél további növekedésre számít.

Hszi Csin-ping elnök megígérte az afrikai államok vezetőinek, hogy nemcsak a kínai export fokozására törekszenek, de megkönnyítik az importot is a fekete kontinensről.

Kína már évtizedek óta igyekszik befolyást szerezni magának Afrikában, ahol gyors a gazdasági növekedés üteme, de ennek ellenére nem enyhül a lakosság többségének nyomora. Zimbabwéban a kínaiak már évtizedek óta jelen vannak, mert annak idején ők képezték ki azokat a fekete vezetőket, akik szembeszálltak a brit gyarmatosítókkal. Ezért amikor Zimbabwéban elérkezettnek látták az időt az idős Robert Mugabe leváltására, Peking segítségét igénybe véve távolította el őt a hadsereg, melynek tisztjeit jelentős részben Kínában képezték ki. Kína nemrég létrehozta első külföldi katonai támaszpontját is Dzsibutiban, közel a Szuezi-csatornához. Mindez azt mutatja, hogy Pekingben hosszú távon egyre fontosabbnak tartják az együttműködést Afrikával.

A kínaiak utakat és vasutakat építenek Afrikában, ahol rengeteg kínai vállalkozás saját munkaerővel dolgozik. A kínai kolóniák a fekete kontinensen elősegítik Peking befolyásának a növekedését. A kínaiak – Európával és Amerikával szemben – soha nem bírálnak egyetlen afrikai rendszert sem, legyen az bármennyire elnyomó jellegű. Ezért a Pekinggel való együttműködés különösen népszerű Afrikában, ahol a legtöbb kormányzat meglehetősen brutálisan tartja fenn az uralmát az országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez