Mely országok lesznek a gazdasági növekedés bajnokai az idén?

Ázsia és Afrika tarol, Kína továbbra is az abszolút bajnok. Ezt jósolja a Bloomberg gazdasági ügynökség. A legdinamikusabban fejlődő országok: Kína, a Fülöp-szigetek, Kenya, India és Indonézia.

Kína továbbra is az abszolút bajnok, bár a növekedés üteme lassul, de a Bloomberg szerint elérheti az idén a 7%-ot. Összehasonlításként: az USA 3,1%-os növekedésre, Nagy-Britannia 2,6%-ra, az eurozóna pedig 1,2%-ra számíthat 2015-ben. Kína növekedésének a lassuló tendenciája aggasztja a döntéshozókat Pekingben. Emiatt pénzügyi ösztönzéssel próbálja meg a központi bank serkenteni a gazdaság növekedését. Kína így is abszolút rekorder a G20 államok közül, méghozzá hosszú évek óta.

Az első öt állam, mely a világ GDP-jének mintegy a 16%-át állítja elő idén is 5% feletti növekedésre számíthat. Ez pedig azt jelenti, hogy emelkedhet az életszínvonal is. Erre pedig mind az öt ázsiai és afrikai országban nagy szükség van. Elég annyit említeni, hogy Kenya népességének több mint a 40%-a a szegénységi küszöb alatt él. Nigériában is szép növekedés várható annak ellenére, hogy Afrika legnagyobb gazdasága a polgárháború áldozata. A Boko Haram akciói megbénítják a normális gazdasági életet az ország északi részén. Ennek ellenére Nigériában 4,9%-os gazdasági növekedés várható.

A két ázsiai óriás: India és Indonézia is az élvonalba tartozik. Narendra Modi miniszterelnök reformjai meghozzák a kívánatos eredményeket, legalábbis részben. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy a dinamikus növekedés nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a hatalmas soknemzetiségű és sokvallású országban. Növekedhetnek tehát az egy egyenlőtlenségek, melyek már jelenleg is égbekiáltóak India sok részén. Ugyanettől szenvedhet Indonézia és az élmezőnybe sorolt Fülöp-szigetek is. De a gyors növekedés mindenképp vonzóvá teszi őket a külföldi befektetők számára, akik a jövőben is előszeretettel viszik a pénzüket Ázsia és Afrika dinamikusan fejlődő államaiba.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez