Európa-Afrika csúcsot javasol a migrációs problémák megoldására Kurz kancellár

Ausztria az Európai Unió soros elnöke ebben a félévben, épp ezért Salzburgban tartanak csúcstalálkozót a vezetők. A két téma a Brexit és a migráció.

Már alig több mint három hónap maradt arra, hogy megkössék a szerződést Nagy-Britannia kilépéséről. Lényegében egyetlen megoldatlan kérdés maradt: a határ Írország és Észak-Írország között. Minthogy ebben nincs megállapodás Brüsszel és London között, ezért valószínűleg rendkívüli EU-csúcsot kell összehívni a közeljövőben.

Salzburg másik fő témája a migráció. Kurz osztrák kancellár úgy akar megakadályozni egy új menekülthullámot, hogy megállapodik Egyiptommal. Olyan szerződést javasol, mint amilyet Merkel német kancellár kötött Erdogan török elnökkel. Ennek értelmében Törökország évente hárommillió eurót kap az Európai Uniótól, cserébe pedig megakadályozza azt, hogy újra olyan menekülthullám induljon el Európába, mint 2015-ben, amikor több mint másfél millió ember érkezett az Európai Unióba.

Hajlandó-e Egyiptom hasonló szerepre? Korábban Szíszi elnök elutasította ezt a megoldást, mondván: a 100 milliós szegény országnak így is 10 millió menekültet kell eltartania. Kurz osztrák kancellár szerint ha megfelelő mennyiségű pénzt ajánlanak Egyiptomnak, akkor Szíszi elnök belemegy a dologba. Egy EU-Afrika csúcs keretében rendezhetnék az ügyet – javasolja Ausztria kancellárja, az EU soros elnöke, aki két napon keresztül Salzburgban látja vendégül az uniós vezetőket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez