Az Európai Unió el akarja kerülni a hard Brexitet

Salzburgban a kétnapos uniós csúcstalálkozón mindenki úgy nyilatkozott: Európának érdeke, hogy Nagy-Britannia maradjon szerződéses kapcsolatban Brüsszellel. Kurz osztrák kancellár, aki az Európai Unió soros elnöke ebben a félévben, a megegyezés sürgősségét és fontosságát emelte ki.

Elvben az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának az év végéig kell megállapodnia a kilépés feltételeiről és erre a szerződésre egy csúcstalálkozónak kell rábólintania. Theresa May brit miniszterelnök nincs könnyű helyzetben, hiszen pártján belül is sokan bírálják azért, mert megállapodásra törekszik az Európai Unióval. Ugyanakkor Nagy-Britannián belül növekszik a félelem amiatt, hogy a kilépés túlságosan sok kellemetlenséggel jár.

A londoni City-t a várható gazdasági problémák aggasztják. Az íreket pedig az, hogy a zöld szigetet újra kettévágná egy határ, melyet az Európai Unió megszüntetett. Ez nemcsak gazdasági, de társadalom-lélektani probléma is, mert kiélezheti az ellentéteket Észak-Írországon belül. Nagy-Britanniának ebben a részében a protestáns többség és a katolikus kisebbség valóságos polgárháborút folytatott egymással. Még a brit miniszterelnököt, Thatcher asszonyt is megpróbálták megölni 1984-ben. Ugyanakkor Theresa May kormányának tagja az észak-írországi protestánsok pártja, és ez nem könnyíti meg a problémák megoldását.

Merkel kancellár a kedvező atmoszférát hangsúlyozta, miközben tudja, hogy ha a Brexit ügyében kirajzolódik is valamiféle kompromisszum, de a másik fő téma, a migráció kérdésében a frontok változatlanok az Európai Unióban. Tekintettel a jövő évi választásokra Merkel kancellár rendkívül óvatos, hiszen senki sem tudhatja, hogy milyen lesz az új európai parlament összetétele, amely már egy új, 27 tagú Európai Unió jövőjéről hoz döntéseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez