Meghalt az írónő, akinek rokonai a feledést választották Auschwitz után

15 éves volt, amikor beterelték az Auschwitz-Birkenau táborba, 90 éves korában elhunyt Marceline Loridan-Ivens filmrendező és írónő Franciaországban.

Együtt érkezett a legszörnyűbb haláltáborba Simone Veil későbbi miniszterrel, aki szintén nemrég halt meg. A Panteonban temették el, temetésén Macron köztársasági elnök mondott beszédet. 76.500 francia zsidót vittek Auschwitzba a nácik. Közülük csak 2.500 jött haza. Már csak kétszázan élünk – nyilatkozta nem sokkal halála előtt az írónő a párizsi Le Figarónak. Megírta az emlékiratait is a haláltáborról. Apja a főszereplő. Nem jöttél haza! – ez a könyv címe.

Édesapja realista volt. Amikor a francia csendőrök begyűjtötték a francia zsidókat, hogy aztán a nácik a haláltáborba szállítsák őket, azt mondta lányának: te még fiatal vagy, túléled. Én nem. Auschwitzban csak egyetlenegyszer találkoztak – véletlenül. Kiléptek a sorból és egymás nyakába borultak. Mindkettőjüket megbüntették, de boldogok voltak, mert látták, hogy a másik él! Aztán apja meghalt, de erről csak a tábor felszabadítása után értesült. Hazatérve azt vette észre, hogy a rokonai és a barátai felejteni akarnak. Ő is fiatal volt, neki sem hiányoztak a rémes emlékek. Csak épp azt vette észre, hogy képtelen megbízni az emberekben. Képtelen a szerelemre, mert nem hisz egyetlen partnernek sem!.Erről is könyvet írt, hogy megmutassa: a túlélők milyen lelki traumákkal szembesültek Auschwitz után.

Ha iskolában tartottam előadást a holokausztról, mindig ragaszkodtam ahhoz, hogy legyen film is – nyilatkozta a Le Figarónak. A mai francia gyerekeknek látniuk kell azt, hogy a zsidó gyerekeket hogy terelték be a gázkamrába. A gyerekek és az öregek voltak az első áldozatok – emlékezett vissza a holokausztra Marceline Loridan-Ivens, aki kilencvenéves korában halt meg Párizsban.

Fotó: Jerusalem Online

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez