Keresd a nőt – korrupciós botrány Párizsban és Új-Delhiben

Indiában az ellenzéki Kongresszus Párt Narendra Modi miniszterelnök lemondását követeli egy kétes fegyverüzlet miatt. Új-Delhiben és Párizsban aziránt érdeklődnek, hogy miért pénzelte India egyik leggazdagabb embere az akkori francia elnök barátnőjének első filmjét?

Mi köze ennek ahhoz, hogy India 8,7 milliárd dollárért Rafale harci gépeket vásárolt Franciaországtól? Ezt tudakolta a Mediapart francia portál Francois Hollande elnöktől. Aki 2016-ban megkötötte a Rafale üzletet India miniszterelnökével, Narendra Modival.
Az egykori francia államfő elmondta: neki nem volt beleszólása abba, hogy India kit választ ki a Rafale gépek karbantartására. Ez egyedül az indiai fél döntése volt ez. Vagyis Modi miniszterelnök döntött úgy, hogy egyik fő támogatóját, India egyik leggazdagabb emberét hozza ily módon helyzetbe. Anil Ambani dollármilliárdos és Modi egyik fő szponzora. India kormányfője valószínűleg úgy kívánta viszonozni a támogatást, hogy a Reliance Groupot bízta meg a jó üzlettel. A labda tehát az indiai miniszterelnök térfelén pattog…
Az persze még mindig nem világos, hogy a szóban forgó Reliance Group miért pénzelte Julie Gayet színésznő első olyan filmjét, melynek a producere volt? A szép színésznő ugyanis Francois Hollande elnök barátnője! Vajon tényleg szerencsés véletlenről lenne szó – ahogy ezt Francois Hollande elnök állítja? Vagy pedig olyan háttéralkuról, melynek eredményeképp mindenki jól járt: Indiában a miniszterelnök barátja előnyös üzlethez jutott, Franciaországban pedig az elnök barátnője megcsinálhatta első filmjét producerként! 8,7 milliárd dollár nem kis pénz Indiában és Franciaországban sem. Ezért valószínűleg Narendra Modi miniszterelnök és Francois Hollande exelnök még sok kínos kérdést fog kapni Párizsban és Új-Delhiben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez