Az ENSZ fedélt sürget a menekültek feje fölé a télre Boszniában

Több százan lehetnek ma Boszniában, akik a szabad ég alatt táboroznak. Az ő fejük felé kell fedél a téli hónapokra.

Boszniának fel kell készülnie a menekültek téli elszállásolására. Erre hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR)  Stephanie Woldenberg Szarajevóban, az EBESZ konferenciáján. Ebben az évben 15.000 menekült és migráns érkezett Boszniába, hogy onnan tovább folytassa útját Nyugat-Európába. Közülük több ezren ragadtak a horvát határhoz közeli Bihac és Velika Kladusa városokban. Ők többnyire Szerbia felől érkeztek, illegális határátlépőként. Nagy részük most a szabad ég alatt alszik, sátorokban vagy romos épületekben húzza meg magát.

“A legnagyobb kihívás most az, hogy felkészüljünk a télre. Versenyt futunk az idővel” – mondta az  ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa.

A Reuters beszámolója szerint a boszniai hatóságok már végzik azoknak az épületeknek a felújítását, ahol a migránsokat és a menekülteket elszállásolhatják, a folyamat azonban a finanszírozás és a helyi partnerek közötti együttműködés hiánya miatt lassú. Woldenberg a kisgyermekes családok, az egyedülálló nők és a kíséret nélküli kiskorúak helyzetét prioritásnak tartja, ezért az ő téli lakhatásukat kérte előtérbe helyezni az EBESZ gyűlésén Szarajevóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez