Szíria az olajháborúk áldozata – osztrák külügyminiszter

Nagy feltűnést keltett az ENSZ-közgyűlésben Karin Kneissl osztrák külügyminiszter, aki arabul kezdte meg beszédét. Hangsúlyozta: a Közel-Keleten a háborúk mindig az olajért és az olajvezetékekért folynak.


Az ott élők ennek a levét isszák meg! – jelentette ki a szír polgárháborúra célozva Ausztria külügyminiszter asszonya. Szíriában nyolcadik éve folyik a polgárháború. Csaknem félmillió ember meghalt, több mint ötmillió külföldre menekült. A 2015-ben az Európai Unióba érkezett több mint másfél millió menekült és migráns közül is az első helyen szír állampolgárok álltak.

Ausztria külügyminisztere bírálta az Egyesült Államokat, amiért a politikája következetlen a Közel-Keleten. Hibáztatta Trump elnököt azért, mert kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atomalkuból. Ausztria jelenleg az Európai Unió soros elnöke és Bécs komolyan is veszi ezt a feladatát. Sebastian Kurz kancellár, aki korábban külügyminiszter volt, több javaslatot is tett a migránsprobléma megoldására. Ezeknek az a lényege, hogy az EU-török szerződéshez hasonlóan megállapodna néhány állammal, hogy saját területükön állítsák meg a kivándorlást. Ezért persze az Európai Uniónak komoly pénzeket kellene fizetnie. A legfontosabb célország itt Egyiptom, amely máris tízmillió bevándorlónak ad ideiglenes otthont.

Karin Kneissl asszony legutóbbi még a bulvársajtóba is bekerült, amikor az esküvőjén táncolt Putyin orosz elnökkel. Karin Kneissl a szélsőjobboldali Szabadságpárt politikusa a bécsi kormánykoalícióban. A Szabadságpárt oroszbarát külpolitikát folytat. Aktívan lobbizik azért, hogy az Európai Unió feloldja a szankciókat Oroszországgal szemben. A Közel-Keleten Oroszország Szíria legfőbb támogatója. Aszad elnök Putyin támogatása nélkül nem állna nyerésre a polgárháborúban.  Az osztrák külügyminiszter asszony most olyan diplomáciát vázolt fel, mely önálló európai gondolkodásra utal. Ezért is keltett nagy figyelmet az ENSZ-ben, ahol Macron francia elnök az Európai Unió nevében nyíltan bírálta Trump felfogását, mely az amerikai érdekeknek rendelné alá Európát éppúgy, mint a világ többi részét.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez