A nagy kínai Linkedin-akció Franciaországban

Több mint 4.000 fontos embert kerestek meg a kínaiak hírszerzői francia földön – közli a belső elhárítás /DGSI/ jelentése, melyet a párizsi Le Figaro ismertet. Legtöbbször a Linkedin segítségével jutottak a döntéshozók adataihoz. Mi iránt érdeklődtek a kínaiak?

Szinte kizárólag a technológia volt a kínaiak érdeklődésének tárgya. Politikai vagy katonai információk jóval kevésbé érdekelték őket. Erre már az amerikai kémelhárítás többször felhívta a figyelmet: míg az oroszok elsősorban a politika iránt érdeklődnek a nyugati államokban, addig a kínaiak a technológiára mennek rá. Jelenleg is folyik egy perc Cincinnatiben /USA/, melyek vádlottja egy magas rangú hírszerző tiszt, aki a repülés körében szerzett információkat. Elsősorban a General Electric fejlesztései után érdeklődött. Hollandiában fogta el a kémelhárítás. Azután kiadták az Egyesült Államoknak, ahol megindították a pert a kínai hírszerzés ásza ellen.

A francia kémelhárítás nem számolt be ilyen átütő sikerről. Arra viszont felhívta a francia cégeket, hogy a kínaiak igen professzionális módon gyűjtik a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos információkat. Elég egy kis rés a biztonsági rendszerben és a kínaiak kihasználják az alkalmat – figyelmeztet a francia kémelhárítás, mely szerint a Mennyei Birodalom hírszerzői az elmúlt években egyre aktívabbak Európában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez