Szíria-csúcs Isztambulban

Franciaország, Németország, Oroszország és Törökország vezetői tárgyaltak a politikai rendezésről Szíriában. Elsősorban Idlib tartományra koncentrálnak, mely határos Törökországgal.

Felszólították Szíria elnökét, hogy tartsa be a tartós fegyverszünetet Idlib tartományban. Aszad elnök nyerésre áll ugyan a polgárháborúban, de nagyon meggyengült, mert csak Oroszország és Irán támogatásával tudta megmenteni rendszerét. Franciaország és Németország vezetőit elsősorban az érdekli: ne induljon meg újabb menekülthullám Európa felé! Az Egyesült Államokat nem hívták meg az isztambuli csúcsra.

Jim Mattis amerikai hadügyminiszter viszont Bahreinben közölte: Oroszország nem léphet az USA helyébe a Közel-Keleten. Jim Mattis a szövetséges államok vezetőivel találkozott. Az Egyesült Államok hadügyminisztere két dologra célzott Moszkvával kapcsolatban. Egyrészt Szíriára, mondván: senki se képzelje azt, hogy Aszad elnök katonai sikerei alapvetően módosíthatják a térség erőviszonyait. A hét éve tartó polgárháborúban Aszad elnök Oroszország és Irán támogatásával érte el rendszere megmentését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez