Átadták Isztambul új gigarepülőterének első szakaszát

A Török Köztársaság kikiáltásának 95. évfordulóján Erdogan elnök bejelentette: a világ legforgalmasabb légi kikötője címre pályáznak.

A hét elején megnyitották az új isztambuli repülőtér első szakaszát a várostól északnyugatra, az  európai oldal egyik külterületén. Ha a teljes beruházás a tervek szerint 2028-ban elkészül, kiválthatja az Atatürk repülőtér utasforgalmát. A megnyitón ott volt Erdogan elnök is, aki elmondta, hogy az isztambuli repülőtér lehet a világ legforgalmasabb légikikötője, akár évi 200 millió utas kezelésére is képes lesz és 120 ezer embernek adhat munkát – áll a CNN beszámolójában.

Számokban: a beruházás összértéke 10 milliárd 247 millió euró. A főterminál területe 1,4 millió négyzetméter, a teljes terület pedig 76,5 millió négyzetméter. Az első szakaszban három kifutópályát működtetnek, később majd hatot. Az új légikikötő képes lesz kiszolgálni a legnagyobb utasszállító repülőgépeket is, így például az Airbus A380-ast és a Boeing 747-8-ast. 250 légitársaság a világ 350 pontjára szállíthatja majd innen az utasokat. Az első járatot tegnap  indította a Turkish Airlines, Ankarába. Az első külföldi járat ma, vagyis november 1-jén Észak-Ciprusra, november 8-án pedig Bakuba indul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez