Pompeo: Kína a fő ellenfél

Az Egyesült Államok külügyminisztere azzal vádolta meg Kínát, hogy nem tartja be a nemzetközi jogszabályokat. Ez meglehetősen ironikus, hiszen Donald Trump elnök az, aki az America First elv alapján megsérti a nemzetközi jogszabályokat.

Pompeo elsősorban a szellemi tulajdon ellopásával vádolta meg a kínaiakat, akik előszeretettel koppintják le a külföldi termékeket, hogy aztán saját áruként adják el, miközben nem fizetnek szabadalmi díjat.

A kínaiak adósságcsapdába ejtik a gyanútlan afrikai és latin-amerikai országokat

Pompeo szerint a kínaiak gyors előrenyomulása Afrikában és Latin-Amerikában azzal jár, hogy az ottani országok teljesen eladósodnak és így függő viszonyba kerülnek Pekingtől. Azt nem tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője, hogy Afrika és Latin-Amerika államai épp azért fordultak Kínához, mert a nyugati nagyhatalmak – élükön az Egyesült Államokkal – ugyanezt a módszert alkalmazták.

Trump elnök Argentínában a G20 csúcstalálkozó keretében cserél eszmét legközelebb Hszi Csin-ping elnökkel. Ha nem sikerül megállapodni, akkor újabb amerikai szankciók jönnek – fenyegetőzött már jó előre az Egyesült Államok elnöke. A világ két legnagyobb gazdasági erejének összecsapása az egész globális gazdaság egyensúlyát fenyegetheti – erre hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap. Sanghajban a jövő héten nyílik a nagy importexpó, melyet személyesen Hszi Csin-ping elnök nyit meg. Magyarország is a díszvendégek között lesz – éppúgy, mint Németország vagy Oroszország. Az USA nem lesz jelen Sanghajban mint díszvendég, mert Donald Trump szankciói súlyos gondokat okoznak a világ második legnagyobb gazdaságának, Kínának.

Fotó: Sanghaj / Wiki

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez