Felavatják Románia óriás ortodox katedrálisát Bukarestben

Több mint 100 millió euróba került az óriáskatedrális, mely Bukarest kellős közepén épült fel. Ebben a hatalmas összegben még nincs benne a belső díszítés. A katedrális 120 méter magas. A parlament közelében álló óriás ortodox katedrálist szándékosan építették magasabbra, mint a törvényhozás épületét.

Nemcsak a magyar kisebbség képviselőit zavarja ez a szimbólum, amely arra utal, hogy Románia vallási és szellemi életében az ortodox egyház kiemelkedő szerepet kíván játszani. A hatalmas épületet több mint hetven százalékban állami forrásból építették fel és a belső munkálatokat szinte kizárólag a költségvetés fedezi. Bár Románia lakosságának a csaknem 90%-a ortodoxnak vallja magát, de ezt sokan túlzásnak vélik az Európai Unió egyik legszegényebb országában.

People's_Salvation_Cathedral_Bucharest_16

Liviu Dragnea, Románia politikai életének erős embere, a szociáldemokraták vezére szentképekkel díszíti a házát. Az egykori kommunista párt utódpártja támogatja az ortodox egyház törekvéseit, mert cserébe a pópák az ő támogatásukra szólítanak fel. Az ortodox egyház a nemzeti érzések legfőbb képviselője is a románok többsége számára, ezért az új óriás katedrális erősítheti a nacionalizmust Romániában, ahol a nemzeti kisebbségek gyakran szerezhettek erről kedvezőtlen tapasztalatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez