Elavult a harang? – Messenger az orosz papoknak és a híveknek

Már két éve jelölgethetik be egymást az orosz ortodox egyház tisztviselői és hívei az elici.ru közösségi oldalon. Várhatóan ősztől üzenetküldő szolgáltatás is indul.

A Szovjetunió összeomlása után rohamosan kezdték ortodoxnak vallani magukat az orosz állampolgárok. A mintegy 140 milliós társadalom körülbelül 77 százaléka mondja magát ortodoxnak. Persze közülük csak kevesen járnak templomba és a vallásukat rendszeresen gyakorlók aránya csupán 10 százalék körül mozog.

Viszont még így is 7-10 milliós közönséggel számolhat az ősszel induló ortodox messenger Oroszországban – írja a Russia Beyond the Headlines. Az üzenetküldő szolgáltatás a 2014 májusában induló elici.ru közösségi oldalt támogatná.

Az elici.ru jelenleg 17.000 hitközséggel és több mint 100.000 felhasználóval (ebből körülbelül ezren papok) büszkélkedik. Amellett, hogy egymást jobban megismerik, az egyházi élet hatékony szervezésében és a hírek megosztásában is nagy segítség az oldal.

Úgy tervezik, hogy a messenger egyes papokat szélesebb jogkörrel ruház majd fel. Például a patriarcha, az egyházmegyék és az egyházközösségek vezetői is gyors információkat, híreket küldhetnek majd a híveknek.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez