Milliós üzlet: messenger buddhistáknak

Körülbelül 500 millió buddhista él világszerte. A nekik szánt applikáció hamarosan indul Oroszországból.

Kirszan Iljumzsinov 1995 óta vezeti a Nemzetközi Sakkszövetséget és 1993-2010 között volt Kalmükföld államfője. Ez az oroszországi tagköztársaság az egyetlen olyan entitás Európában, ahol a buddhizmus a legnépszerűbb vallás. Iljumzsinovot ma is magas rangú buddhistaként tartják számon és rendszeresen hívják előadásokat tartani.

Így került egy bangkoki nemzetközi konferenciára három évvel ezelőtt. „Amikor ott egy millióan ültek velem szemben lótuszülésben, bevillant az ötlet, csináljunk applikációt a buddhistáknak!” – mesélte Iljumzsinov az NSzN orosz hírügynökségnek.

A megvalósításhoz szentpétervári programozók és egy ismeretlen befektető kellett, aki 1 millió dollárt adott a messenger-re. A többi üzenetküldő alkalmazáshoz hasonlóan a kirsan.im is elérhető lesz majd az App Store-ban és a Google Play-en. Szöveget és képet is lehet majd vele küldeni, illetve prédikációk és mantrák is elérhetőek lesznek majd benne.

A fejlesztés eredetileg május 26-án, a buddhizmus meghatározó alakja, Gautama Sziddhártha születésnapján indult volna. A munka viszont csúszott így a jelenlegi Dalai Láma (véleményét kikérték a készítők) 81. születésnapjára, június 6-ra ütemezték át az indulást. Ennek ellenére ma még mindig nem működik a kirsan.im.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez