A tűz után földcsuszamlások fenyegetik Kaliforniát

Esik Észak-Kaliforniában, ami jó hír: a csapadék segít megfékezni a hetek óta dúló tűzvészt. De mellékhatása is van.

A halálos bozóttüzek után sárlavináktól tartanak Kaliforniában. A következő napokban az előrejelzések szerint 10-15 centi eső várható, több vidéket már figyelmeztettek is az áradások és sárcsuszamlások veszélyére.

Kaliforniában legkevesebb 80 halottja van az eddigi legpusztítóbb tűzvésznek, 500 ember sorsa még mindig ismeretlen a teljesen a lángok martalékává vált Paradise-ban. A Camp Fire, vagyis Tábortűz nevet kapott csapás után a város mind a 10 ezer leégett házának maradványait átfésülik.

A szerdán kezdődött eső az első számottevő csapadék az államban fél év óta. Igazi megkönnyebbülést hozott azoknak a településeknek, amelyeket kevésbé érintett a tűzvész. San Franciscóból eltűnt a füst, ami miatt be kellett zárni egy sor iskolát – jelentette a New York Times.

Az Egyesült Államok Erdőszolgálatának illetékese szerint az eső annyira lelassítja a tűz terjedését, hogy képesek lesznek immár sikerrel felvenni a harcot a lángokkal. Ugyanakkor az eltűntek és az emberi maradványok utáni kutatást nagyban lelassítja a sár. A meteorológusok úgy vélik, jelentős a földcsuszamlások veszélye, ugyanis a leégett területekről eltűnt a növényzet, amely a helyén tartaná a talajt.

Tegnapig összesen 83 holttestet találtak, 563 embert még keresnek. Az eső és a sár sokak maradványait örökre eltüntetheti. Annál is inkább, mert vannak, akikből csak csontszilánkok maradtak.

A hatóságok aggódnak azok miatt a túlélők miatt is, akik sátrakban húzzák meg magukat, mióta elvesztették az otthonaikat. A 38 éves Amy Sheppard, akit a BBC szólaltatott meg, Chicagóban, egy szupermarket parkolójában sátorozott a családjával, de most nem maradhatnak tovább az eső miatt. “A házam oda, nincs hová mennünk” – mondta könnyek között. Fájdalmat és dühöt érez, azt szeretné, ha valaki biztosítana olyan helyet, ahol elbújhatnak az eső elől.

Chicagóban raktárakat nyitottak meg azok elszállásolására, akik elveszítették az otthonukat. Miközben Amerika a hálaadásra készül, néhány kiköltöztetett most először érzi át az ünnep jelentését. “Ez valószínűleg életem legjobb hálaadása” – mondta a Washington Postnak Liza Johnson, akinek sikerült időben elmenekülnie  Paradise-ból és most férjével meg fiával egy lakókocsiban él.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez