Trump: leáll az amerikai állam

Több százezer szövetségi alkalmazott megy kényszerszabadságra – fizetés nélkül, mert az USA elnöke így akar nyomást gyakorolni a szenátusra Washingtonban.

A nemzeti parkok is bezárnak pedig az év végi ünnepek idején sok látogatójuk szokott lenni. Idén ez már az amerikai állam harmadik részleges lezárása.

Az ok ugyanaz: Trump és a törvényhozás vitája 

Most miért hadakozik az USA elnöke a törvényhozással? Mert a szenátorok nem akarják megszavazni, hogy az USA kormánya 5 milliárd dollárt költsön arra a nagy falra, mely elválasztja az Egyesült Államokat Mexikótól. Ez Donald Trump választási ígérete volt, de az ellenzéki demokraták egyáltalán nem lelkesednek érte. Arra mutatnak rá, hogy az USA költségvetési hiánya egyre csak növekszik  és az államadósság csillagászati magasságba emelkedett. Jelenleg az USA államadóssága nagyobb, mint az egyéves GDP! A demokraták szerint vannak fontosabb ügyek is, mint a fal építése, például a szociális kiadások növelése.

A képviselőház megszavazta a törvényjavaslatot

A képviselőházban a demokraták többségben vannak, de a republikánus kisebbségnek mégiscsak sikerült elfogadtatnia a törvényjavaslatot, mert a két fél alkut kötött egymással. A szenátusban a republikánusok többségben vannak, de ott nem elég az egyszerű többség. Hatvan szenátornak kell igent mondania, de a republikánusok csak 51-en vannak.

Trump a “nukleáris opciót ” sürgeti 

Ez azt jelentené, hogy a republikánus többség vezére a nemzetbiztonságra hivatkozva keresztülvinné: elég az egyszerű többség is. Csakhogy a republikánus többsége vezére nemet mondott. Eddig. Így most részlegesen leáll a világ leghatalmasabb állama, a hivatalnokok jelentős részre szabadságra megy – igaz, hogy nem önszántából. Trump ezzel is jelezni akarja, nem enged az elképzelésből, melyet megígért a választóinak: falat akar építeni a több ezer kilométeres USA- mexikói határon, ahol évente több ezer illegális bevándorló érkezik az Egyesült Államokba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez