A Huawei kirúgta varsói emberét, akit kémkedéssel gyanúsítanak Lengyelországban

Rövid közleményben tudatta a világgal a kínaiak óriáscége, hogy megválik varsói értékesítési igazgatójától, akit a hatóságok őrizetbe vettek kémkedés gyanújával. A kémelhárítás helyettes főnöke jelentette be Varsóban, hogy két embert letartóztattak és a két lefogott hírszerző három hónapot tölt majd vizsgálati fogságban.

Maciej Wasik csak annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy az egyik elfogott hírszerző a Huawei embere. Ezért a Huawei lengyelországi irodáiban házkutatásokat tartanak. A Huawei kémkedéssel gyanúsított embere kínai állampolgár. A másik gyanúsított lengyel állampolgár és az informatikai iparágban számított fontos személyiségnek – közölte a kémelhárítás helyettes főnöke Varsóban. Az AFP hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Huawei örökösnőjét, aki az óriás pénzügyi igazgatója Kanadában vették őrizetbe.

Meng Vanzsou asszony ugyan szabadlábon védekezik, mert hatalmas óvadék ellenében kiengedték a börtönből, de 24 órás megfigyelés alatt áll. Az a veszély fenyegeti, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Washington azzal vádolja a Huaweit, hogy megsértette az Irán elleni szankciókat. Arra már nemigen emlékeznek Washingtonban, hogy korábban ők kérték meg a Huaweit, hogy építse ki Afganisztán telekommunikációs hálózatát, miután ott a tálibok átvették a hatalmat. Most az USA azzal gyanúsítja a Huaweit, hogy kémkedést folytat külföldön: olyan chipeket épít be a rendszerbe, melyek információkat továbbítanak Pekingbe is.

Csak öt szemnek

Five Eyes Only – az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland különösen szoros hírszerzési kapcsolatban áll egymással. Az amerikaiak először ebből a körből akarják kizárni a Huaweit. Azt szeretnék elérni, hogy a Huaweit zárják ki az 5G pályázatokból. A szövetségesek makacskodnak, mert tudják: ha engednek Amerikának, akkor retorziók érhetik őket az 1,4 milliárdos kínai piacon.

Németország eddig nemet mondott. Berlinben hangsúlyozzák: az európai fejlesztés tervekről jobb, ha nem Washingtonban határoznak. Lengyelország viszont készséges: Varsó a legjobb európai szövetséges címére pályázik. Trump elnök egyáltalán nem véletlenül Varsóban találkozott 16 közép- és kelet-európai szövetségesével. A lengyelek 2 milliárd dollárt ajánlottak, ha Trump amerikai katonákat állomásoztat a keleti határ közelében. Trump-erődnek neveznék el a védelmi rendszert.

Egy kis segítség a barátoktól

A lengyelek által prezentált Huawei kémügy után Trump dörzsölheti a kezét: újabb bizonyíték a kínaiak ármánykodása ellen! A hét elején ugyan sikerrel tárgyaltak az amerikaiak Pekingben a kereskedelmi háborúról folyó tárgyalásokon, de az áttörés elmaradt. A Huawei-örökösnőt pontosan azon a napon tartóztatták le Kanadában – az USA kérésére -, amelyiken Donald Trump és Hszi Csin-ping megállapodott Buenos Airesben a 90 napos tűzszünetről. Az óra ketyeg…

Árukapcsolás 

Pekingben a kínaiak pontosan akkor látták vendégül Kim Dzsongunt, amikor ott tárgyalt az amerikai küldöttség. A Global Times, a pekingi vezetés lapja hívta fel erre a figyelmet. Finoman figyelmeztetve Trumpot: újabb PR-sikerrel járó csúcsra csak akkor számíthat Kim Dzsongunnal, ha figyelembe veszi Kína érdekeit…

A Huawei a kínaiak zászlóshajója: éves üzleti forgalma 2017-ben meghaladta a 93 milliárd dollárt. A G5-ös technológiában a vetélytársak előtt jár. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik kulcskérdéséről van szó, melyet most Lengyelországban feszegetnek. Kérdés, hogy mit talált a szorgos lengyel kémelhárítás a Huawei irodáiban Lengyelországban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez