Halálra ítéltek egy kanadai drogdílert Kínában

Amióta letartóztatták Kanadában Meng Van-zsou asszonyt, a Huawei örökösnőjét és pénzügyi igazgatóját, Kínában három kanadai polgárt vettek őrizetbe. Egy negyediket most halálra ítéltek, pedig első fokon csak 15 éves börtönbüntetést kapott.

Pekingben nem is nagyon titkolják: nyomást akarnak gyakorolni Kanadára, hogy ne adja ki Meng Vang-zsou asszonyt az Egyesült Államoknak. Ahol 15 éves börtönbüntetés fenyegeti, mert a Huawei – az amerikaik szerint – megsértette az Irán elleni szankciókat. Kína szerint ez a kereskedelmi háború része: Meng Van-zsou asszonyt épp aznap vették őrizetbe Kanadában, amikor Hszi Csin-ping elnök megállapodott Donald Trumppal arról, hogy kilencven napos fegyverszünetet kötnek a kereskedelmi háborúban.

Miért ítélték halálra a kanadai drogkereskedőt?

Roland Llyod Schellenberg nem volt kispályás versenyző: 227 kiló metamfetamint próbált Kínából Ausztráliába vinni! Ezért tavaly 15 évre ítélték. Fellebbezett. Ez hiba volt, mert pont akkor tárgyalták ügyét, amikor Kína és Kanada között igen feszült a viszony. Talien városában egyetlen nap alatt meghozta ítéletét a bíróság: halál! A drogkereskedő fellebbezhet. Justin Trudeau kanadai kormányfő figyelmeztette a kínaiakat, hogy nagyon komolyan elronthatják a két állam kapcsolatait. Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a Huawei-örökösnő szabadon hazatérhessen Kínába. Ha ez megtörténne, akkor az USA sértődne meg. Így vált az USA-kínai kereskedelmi háború jogi összecsapás-sorozattá Peking és Ottawa között. A megoldásról egyelőre senkinek sincsen halvány fogalma sem…

Fotó: a Huawei nagyasszonya egy oroszországi befektetési fórumon / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez