Több metróállomás is zárva Párizsban a sárga mellényes tüntetések miatt

A sárga mellényesek most hétvégén is tüntetnek magasabb életszínvonalat követelve Franciaországban. Emiatt Párizs belvárosában több metróállomást zárva tartanak.

Így például nem áll meg a metró a Tuileries, Concorde, Champs Élysées Clemenceau, Franklin D. Roosevelt megállókban. Sok buszjárat útvonalát is módosítják.

A sárga mellényesek eredetileg a jövedéki adó tervezett emelése ellen kezdtek tüntetéssorozatba tavaly ősszel. Macron elnök ezt vissza is vonta. Ezenkívül is több engedményt tett. A sárga mellényes mozgalom tiltakozása így csökkent, de nem állt le. Sokan ugyanis az életszínvonal emelését szeretnék elérni.

Így például a piros tollas mozgalom, mely a pedagógusok jövedelmének emeléséért harcol Párizsban. A francia fővárosban egy pedagógus átlagosan 2.500 eurót keres havonta. Ez magasabb, mint az átlag francia keresete, mely 1.700 euró havonta. Párizsban viszont drága az élet. Különösen az ingatlanárak növekedtek drámai mértékben – velük együtt a bérleti díjak is. Ezért akarnak a tanárok magasabb fizetést Franciaországban, ahol a sárga mellényes mozgalom hetek óta tüntet a Macron kormányzat reformjai ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez