Trump megbízottja Észak-Koreában készíti elő az újabb csúcstalálkozót

Vasárnaptól Dél-Koreában tárgyalt Stephen Biegun, akit Trump elnök észak-koreai megbízottjának nevezett ki. A Yonhap hírügynökség szerint kedden Panmindzsonban, a fegyverszüneti vonalon tartják a tárgyalások első fordulóját Kim Dzsongun diplomatáival. Majd ezt követheti a második menet magában Észak-Koreában.

Trump korábban jelezte: lesz második csúcstalálkozó Kim Dzsongunnal, akivel először tavaly tárgyalt Szingapúrban. Akkor megállapodtak abban, hogy Észak-Korea leszereli nukleáris fegyvereit és azokat a ballisztikus rakétáit, melyekkel elérhetné az USA területét is. Cserébe az amerikaiak megszüntetnék azokat a szankciókat, melyek a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert fojtogatják. A leszerelési folyamat meg is kezdődött, de hamarosan leállt. Trump ugyanis meghosszabbította a szankciókat Észak-Koreával szemben. Washington álláspontja szerint csakis akkor oldják fel a büntető intézkedéseket, ha Észak-Korea már végrehajtotta a leszerelést. Phenjan szerint a két folyamatnak párhuzamosan kellene haladnia.

Közben az amerikai hírszerzés feje a washingtoni szenátus előtt úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea ifjú diktátora semmiképp sem mond le a nukleáris fegyverzetről, mert ezt tekinti a hatalma alapjának. Trump bízik benne, hogy egy új csúcstalálkozó kilendítheti a holtpontról a két állam viszonyát. Kim Dzsongun nemrég Kínában járt, hogy egyetlen szövetségesével, Hszi Csin-ping elnökkel megvitassa a kelet-ázsiai erőviszonyokat. Amelyek gyorsan változnak: Japán kormányfője mindeddig elzárkózott a kapcsolatok javításától Észak-Koreával, de Abe Sinzo miniszterelnök nemrég a tokiói parlamentben közölte: szívesen találkozna Kim Dzsongunnal.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez